DANIE GŁÓWNE, OBIAD NIEDZIELNY, SKŁADNIKI, UROCZYSTY OBIAD, WIELKANOC, WIEPRZOWINA, ZUPY

Żur wielkanocny na zakwasie

16 marca 2016

Dziś pora na tradycyjny żur wielkanocny przygotowywany na wywarze z żeberek z dodatkiem białej kiełbasy i domowego zakwasu. U mnie w domu gotuje się go w pierwszy dzień świąt a jemy go przez najbliższych kilka dni – do ostatniej łyżki… Wielkanoc to taki czas, w którym smak tej zupy jest wyjątkowy. Nie da się go powtórzyć w ciągu roku. Niby te same składniki i kolejność przygotowywania a jednak wychodzi zupełnie inaczej, prawda?
Składniki:

– 700 g żeberek (u mnie tzw. kąty więc będą się gotować dłużej niż zwykłe)
– 2 pętka białej kiełbasy (ja miałam gotowaną)
– 2 litry zimnej wody
– 6 kuleczek ziela angielskiego
– 3 liście laurowe
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 cebuli (nieobranej, w skórce)
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– gałązka selera (ja mam mrożony jeszcze z lata – może być gałązka selera naciowego, bądź kawałek bulwy)
– 1/2 litra zakwasu
– 1 łyżeczka tartego chrzanu
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 2 łyżeczki majeranku
– 2 ugotowane na twardo jajka
– 2 łyżeczki soli

Dodatkowo do podania całe ziemniaki.

Do większego garnka włożyć żeberka i zalać zimną wodą. Gotować aż do miękkości (około godziny). Po tym
czasie do mięsa dodać marchewkę, pietruszkę i seler. Wywar zdjąć z ognia po około 20 minutach. Mięso
oddzielić od kości i pokroić je w większą kostkę a warzywa w plasterki (warzyw narazie nie dodajemy
wywaru bo by się rozgotowały). Następnie dodać pokrojoną w plastry kiełbasę, czosnek, przypaloną na
ogniu (albo upieczoną w piekarniku) cebulę, ziele angielskie. Gotować około 15 minut. Do gotującego się
wywaru wlać zakwas. Doprowadzić do wrzenia i zdjąc z ognia. Dodać resztę składników, czyli: chrzan,
pieprz, sól, majeranek i pokrojone w plasterki warzywa. Podawać z ugotowanymi na twardo jajkami i całymi
ziemniakami.

jajka-0013

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj