KUCHNIE ŚWIATA, PO POLSKU, SKŁADNIKI, SZCZAW, WARZYWA, WOŁOWINA, ZIEMNIAKI, ZUPY

Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami

12 lipca 2017

Zupa szczawiowa z młodymi ziemniakami, zabielana śmietaną z dodatkiem gotowanego jajka… To nie byle jaka zupa. Treściwa i bardzo charakterna 🙂 To zupa sezonowa, więc korzystajcie póki czas. Skąd wziąć ten tajemniczy składnik? Np. z ogródka albo bazarku… Choć jak kiedyś zapytałam na targu o szczaw, pani mi powiedziała, że go ma ale nie przywozi bo ludzie „NIE PYTAJĄ” i w zamian za to zaproponowała mi szpinak… O nie nie… To nie to samo… Szczawiówka to zupa mojego dzieciństwa: kwaśna,  sycąca, kojarząca się przede wszystkim z upalnym latem. Jeśli macie miejsce w zamrażarce i ochotę na szczawiową zimą, spokojnie możecie zamrozić porcję szczawiu (tak jak szpinak).

Składniki:
– 2 litry wody
– 500 g wołowego szpondra (może być również wieprzowina)
– 800 g drobnych, młodych ziemniaków
– 2 marchewki
– 1 pietruszka
– 1 cebula
– gałązka lubczyku
– 2 listki laurowe
– 2 ziela angielskie
– 300 g szczawiu
– 2 łyżki kwaśnej śmietany
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– szczypta kurkumy
– 1 łyżka masła

Dodatkowo: posiekana natka pietruszki i jajka

Mięso włożyć do garnka, wlać zimną wodą i zagotować. Zszumować, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 45 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodać obrane i przekrojone na pół ziemniaczki. Gotować do miękkości (około 15 minut). Następnie dodać obraną i pokrojoną marchewkę, pietruszkę, lubczyk, przypieczoną cebulę a także listki laurowe i ziele angielskie. Szczaw opłukać i drobno posiekać. Podsmażyć na łyżce masła i dodać do zupy. Gotować przez kilka minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem a także dorzucić kurkumę. Na sam koniec dodać śmietanę (zahartowaną czyli wymieszaną z gorącą zupą). Podawać z jakiem i posypaną pietruszką.

 

 

 

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj