NIEDZIELNY OBIAD, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZIEMNIAKI, ZUPY

Zupa porowa z fetą

21 września 2016

Zupa porowa to mój ostatni przebój. Szybka, tania i naprawdę dobra. Na początku może Wam się wydawać nieco mdła, ale dodatek słonej fety sprawia, że nabiera charakteru. Spróbujcie jej koniecznie!!!

Składniki:

– 1 litr bulionu jarzynowego lub drobiowego
– 300 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
– 150 g pora (pokrojonego w krążki)
– 2 łyżki masła
– 1 ząbek czosnku
– 1/3 łyżeczki kurkumy w proszku
– 2 łyżki posiekanego koperku
– 2 łyżki kwaśniej śmietany
– kostki fety
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na nim przeciśnięty przez praskę czosnek (około 1 minutę). Do czosnku wrzucić posiekany por i zeszklić go na małym ogniu. W garnku zagotować bulion, wrzucić ziemniaki i ugotować je do miękkości (około 10 minut). Gdy ziemniaki będą miękkie wrzucić do nich podsmażony por, gotować na małym ogniu przez ok. 1 minutę. Dodać sól, pieprz, koperek i odstawić z ognia. Śmietanę włożyć do miski i dodać do niej kilka łyżek gorącego wywaru . W ten sposób zahartowaną śmietanę dodać do garnka z zupą i wymieszać. Podawać z pokrojoną w kostę fetą.

20160921-DSC_0114-2

print

Może również lubisz?

2 komentarze

  • Reply Pati 22 września 2016 at 11:23

    Ależ apetyczna!

    • Reply admin 13 października 2016 at 11:17

      Dziękuję kochana 🙂

    Skomentuj