DYNIA, OBIAD NIEDZIELNY, SKŁADNIKI, WARZYWA, ZUPY

Zupa krem z dyni ze smażoną cieciorką

31 sierpnia 2016

Jesień pachnie nie tylko suszonymi grzybami… To też zapach rozgrzewającej zupy dyniowej, placka ze śliwami ze szklanką ciepłego mleka… Może to dziwne co napiszę ale jesień (taka jesień jaka jest teraz) to moja ulubiona pora roku… Kocham lato za kolorowe warzywa, wiosnę za to, że wszystko budzi się do zycia po zimowym śnie… Zima? No cóż… Nie zakochałyśmy się w sobie 🙁 Ale jesień… Taka wrześniowa, kolorowa, z podmuchem ciepłego wietrzyku, zapachem pieczonych ziemniaków w ognisku… Coś cudownego… To czas powrotu do szkoly po letniej przerwie… Najpiękniejszy czas w życiu, prawda?

Składniki na zupę:

– 900 g dyni piżmowej (u mnie to połowa dyni ze skórą i miąższem)
– 1 średniej wielkości cebula
– połowa główki czosnku (przekrojony w poprzek)
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 gałązki tymianku
– 1/2 łyżeczki suszonego imbiru
– 1/3 łyżeczi kurkumy
– 1 szklanka bulionu
– 1/2 ostrej, mielonej papryki
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Składniki na smażoną cieciorkę:
– 1/3 szklanki cieciorki konserwowej z puszki
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1/3 łyżeczki mielonej, słodkiej papryki
– 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin

– 2 łyżki śmietanki 18%

Piekarnik nagrzać do 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Dynię opruszyć solą, pieprzem, skropić oliwą z oliwek, dodać gałązki tymianku i wstawić do piekarnika z obraną cebulą i czosnkiem na około 1 godzinę. Upieczoną dynię wydrążyć łyżką. Dyniowy miąż, cebulę i czosnek przełożyć do naczynia blendera. Wszystko zmiksować na gładką masę razem z przyprawami i bulionem. Przygotować smażoną cieciorkę: Do miseczki wsypać cieciorkę, skropić ją oliwą z oliwek, dodać wszystkie przyprawy i podsmażyć krótko na patelni. Cieciorkę zrobić tuż przed podaniem ponieważ szybko traci swoją chrupkość.Podgrzaną zupę nalać do miseczek, udekorować śmietanką i chrupiącą cieciorką. Uwaga: jeśli lubicie aby kremy były aksamitnie gładkie, przelejcie zupę przez sitko.
20160830-DSC_0063

20160830-DSC_0079


20160830-DSC_0069

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj