BOROWIKI, GRZYBY, KUCHNIE ŚWIATA, KURKI, MAŚLAKI, PO POLSKU, PODGRZYBY, SKŁADNIKI, ZUPY

Zupa grzybowa z kopytkami

30 września 2017

Zupa grzybowa z kopytkami to moja wariacja a temat jesiennej kuchni polskiej. Zamiast makaronu czy ziemniaków zrobiłam właśnie minikopytka aby była bardziej treściwa. Dodałam do niej czosnek, świeżo siekaną pietruszkę a same grzyby podsmażyłam na maśle z dodatkiem oliwy… Grzyby pięknie się skarmelizowały i nabrały naprawdę pysznego wręcz słodkawego smaku. Całość zabieliłam śmietaną ale Wy wcale nie musicie tego robić. Zupa podana ze świeżym pieczywem rozgrzeje Was w te jesienne dni…


Składniki na zupę:

– 500 g grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków, kurek)
– ok. 2 litry bulionu, warzywnego, warzywno – mięsnego albo wywaru z gotowania grzybów do marynowania
– 2 łyżki masła
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 2 ząbki czosnku
– 1 średniej wielkości cebula
– 1 marchewka
– 1 pietruszka
– niewielki kawałek selera
– 100 – 150 g kwaśnej śmietany 18%
– szczypta kurkumy
– siekana zielona pietruszka
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Grzyby dokładnie oczyścić (pędzelkiem a jeśli to nie pomaga, opłukać je w zimnej wodzie z solą. Sól spowoduje oderwanie ziemi od grzybów), osuszyć i pokroić na kawałki. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić w drobną kostkę. Wrzucić do bulionu i zagotować. Cebulę drobno posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozpuścić masło, dodać oliwę. Zeszklić cebulę a pod koniec dodać czosnek. Wrzucić grzyby i przesmażyć je na większym ogniu przez około 5 minut (smażenie na większym ogniu spowoduje skarmelizowanie się grzybów, na mniejszym będą się dusić). Wrzucić do bulionu. Dodać kurkumę, sól, świeżo mielony czarny pieprz. Śmietanę zahartować gorącym wywarem i wlać ją do zupy. Posypać świeżo siekaną pietruszką. Podawać z kopytkami.

Składniki na kopytka:
– 400 g ziemnaków
– 100 g mąki
– 1 żółtko
– sól

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i gorące dwa razy przepuścić przez praskę. Poczekać aż całkowicie ostygną. Ziemniaki przełożyć na stolnicę, dodać żółtko, mąkę i zagnieść gładkie ciasto (w razie potrzeby podsypać delikatnie mąką). Zagotować duży garnek z osoloną wodą. Ciasto podzielić na części, z każdej uformować wałeczek. Nożem odkrawać kopytka o wielkości kciuka. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować przez ok. 2 minuty licząc od czasu wypłynięcia na powierzchnię. Wyławiać łyżką cedzakową i wykładać na talerze.

Wskazówki: Pamiętajcie, że im więcej mąki dodacie do kopytek, tym będą bardziej gumowe, dlatego gorące ziemniaki płasko rozłożyć na stolicy aby cała woda z nich wyparowała. Jeśli woda wyparuje dodacie mniej mąki.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj