CIECIERZYCA, NA ZDROWIE, SKŁADNIKI, SZPINAK, VEGAN, WARZYWA, ZUPY

Zupa z ciecierzycy z pomidorami i szpinakiem

9 stycznia 2018

Zupa z ciecierzycy z pomidorami i szpinakiem jest mocno rozgrzewająca – idealna na taką pogodę jaką właśnie mamy za oknem.  Pyszna, aromatyczna i pożywna.  Jeśli chcecie aby ten przepis był błyskawiczny, zamiast suchej ciecierzycy użyjcie cieciorki z puszki. Czas gotowania zmniejszy się do około 20 minut. Jak dla mnie to typowo zimowa potrawa ale latem też przecież na smaka możecie ją ugotować. Zamiast pomidorów z puszki, użyjcie wtedy świeżych.

Składniki:
– 1 szklanka suchej ciecierzycy
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– szklanka passaty pomidorowej
– 3 średniej wielkości ziemniaki
– 1 litr bulionu/rosołu
– garść szpinaku
– 1 łyżeczka kuminu
– 1/2 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki
– 1/4 łyżeczki ostrej, mielonej papryki
– 1/2 łyżeczki soli
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– kolendra lub pietruszka do podania

Suchą ciecierzycę wsypać do garnka, zalać zimną wodą i odstawić na noc do namoczenia. Na drugi dzień ugotować ją do miękkości (około 1,5 – 2 godzin).
Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. Kumin zetrzeć w moździerzu.
W garnku na oliwie zeszklić cebulę (kilka minut na wolnym ogniu). Pod koniec smażenia cebuli dodać czosnek, kumin i obie papryki. Smażyć jeszcze chwilę ciągle mieszając. Wlać bulion, ugotowaną ciecierzycę z wodą, w której się gotowała, passatę pomidorową, ziemniaki, świeżo mielony pieprz oraz sól. Całość zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości ziemniaków (około 15 – 20 minut). Dodać szpinak, wymieszać i odstawić z ognia. Zupę podawać posypaną kolendrą lub pietruszką.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj