WARZYWA, ZUPY

Zupa botwinkowa z twarogiem

24 maja 2016

Kochani spieszcie się!!! Botwinka nie trwa wiecznie… No chyba, że sami posiejecie sobie ją w doniczce… Botwinka to jedna z tych zup, którymi możemy się cieszyć tylko wiosną. Pyszna, lekka, niezwykle słodka i aksamitna. Ja zawsze podaję ją z jajkiem ale dziś podam ją troszkę inaczej… Z twarogiem… Zastanawiacie się pewnie czy to dobre… PYSZNE!!! Moja zupa wyszła bardzo intensywnie czewrona. To dlatego, że wrzuciłam do niej spore buraczki ale wy możecie z nich zrezygnować… Jak kto woli 🙂


Składniki:
– 1 i 1/2 litra bulionu mięsno – warzywnego
– 1 marchew
– 1 pęczek botwinki z buraczkami
– 500 g młodych ziemniaków
– 2 łyżeczki octu winnego
– 1/3 łyżeczki zmielonego pieprzu
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka cukru
– 1/2 szklanki śmietany 18%
– pęczek koperku
– twaróg do podania

Botwinkę dokładnie umyć. Odciąć liście od buraczków i posiekać razem z gałązkami. Buraczki pokroić na
tzw. zapałkę (najpierw w plasterki a potem posiekać wzdłuż). Ziemniaki oskrobać, pokroić w kostkę. W
garnku zagotować bulion, wrzucić ziemniaki i ugotować na półmiękko. Po tym czasie do ziemniaków dorzucić
buraczki. Gotować na małym ogniu do całkowitej miękkości. Następnie wrzucić listki botwinki i gotować
jeszcze jakieś 2 minuty. Najlepiej w trakcie próbować aby wszystko się nie rozgotowało. Nawet jeśli
buraczki w botwince są duże to bez obaw – wszystko szybko się ugotuje – przecież są młode. Dodać
zmielony pieprz, sól i cukier. Dodać ocet (aby przywrócić kolor zupie) a na koniec śmietankę (wcześniej
rozprowadzić ją w kilku łyżkach gorącego wywaru a dopiero potem wlać do garnka – na pewno się nie
zważy). Dodać posiekany koperek i podawać z twarogiem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj