DANIE G艁脫WNE, NIEDZIELNY OBIAD, OBIAD NIEDZIELNY, SK艁ADNIKI, UROCZYSTY OBIAD, WARZYWA, WIEPRZOWINA, WO艁OWINA

Zapiekanka pasterska

4 kwietnia 2016

Dzisiaj zdecydowanie idziemy w mi臋so 馃檪 Ale to nie znaczy, 偶e t艂usto i niezdrowo… Dzi艣 na obiad mia艂am pyszn膮, angielsk膮 zapiekank臋 pastersk膮 z mielon膮 wo艂owin膮, wieprzowin膮 i t艂uczonymi ziemniakami… Porcja kt贸r膮 zrobi艂am wystarcza zdecydowanie dla 6-osobowej rodziny…. Wiem, pop艂yne艂am 馃檪 Ale uwierzcie… By艂a przepyszna… W przysz艂ym tygodniu znowu j膮 zrobi臋 ale na pewno (jak to ja :)) co艣 pozmieniam… Mo偶e ziemniaki zamieni臋 na seler albo bataty… Co Wy na to?

Sk艂adniki farszu mi臋snego:

– 300 g mielonej wieprzowiny (艂opatki, szynki, kark贸wki)
– 400 g mielonej wo艂owiny np. pr臋gi
– 2 艂y偶ki oliwy z oliwek
– 1 艣redniej wielko艣ci posiekana cebula
– 1 marchewka pokrojona w kostk臋
– 3 艂y偶ki mro偶onego groszku
– 1 z膮bek czosnku przeci艣ni臋ty przez prask臋
– p贸艂 szklanki passaty pomidorowej
– 1 艂y偶ka sosu Worcestershire
– 1 艂y偶eczka suszonego tymianku
– s贸l i pieprz do smaku

Sk艂adniki na mas臋 ziemniaczan膮:
– 700 g ziemniak贸w
– 1 艣redniej wielko艣ci por
– 2 艂y偶ki mas艂a
– 1/2 艂y偶eczki pieprzu
– 1/3 艂y偶eczki ga艂ki muszkato艂owej
– 1/2 szklanki parmezanu
– 1/2 szklanki 艣mietanki 18%
– s贸l opcjonalnie do gotowania ziemniak贸w

Na oliwie z oliwek przesma偶y膰 cebul臋, czosnek, marchewk臋 i groszek (oko艂o 5-6 minut). Nastepnie wrzuci膰 mi臋so i sma偶y膰, ci膮gle mieszaj膮c a偶 nabierze br膮zowego koloru (oko艂o 10 minut). Do mi臋sa wla膰 passat臋, sos Worcestershire, tymianek, s贸l i pieprz. Dusi膰 oko艂o 10 minut.

Ziemniaki ugotowa膰 w osolonej wodzie i przecisn膮c przez prask臋. Por posieka膰 w kr膮偶ki i przesma偶y膰 na ma艣le. Wrzuci膰 do ziemniak贸w. Doda膰 pieprz, ga艂k臋 muszkato艂ow膮, parmezan i 艣mietank臋. Ca艂o艣膰 dok艂adnie wymiesza膰. Na dno naczynia do zapiekania wy艂o偶y膰 mi臋so. Lekko ubi膰. Na wierzch mi臋sa po艂o偶y膰 mas臋 ziemniaczan膮. Wstawi膰 do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni g贸ra – d贸艂 na oko艂o 60 minut. Po tym czasie ziemniaki powinny byc lekko przypieczone.

DSC_0017

print

Mo偶e r贸wnie偶 lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj