DANIE GŁÓWNE, KOLACJE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, MAKARONY, PO WŁOSKU, SKŁADNIKI

Zapiekanka makaronowa „CAPRESE”

10 marca 2018

Jeśli tak jak ja nie lubicie marnować jedzenia to skorzystajcie koniecznie z tego przepisu 🙂 Z poprzedniego obiadu zostało mi trochę makaronu – PRZECIEŻ GO NIE WYRZUCĘ!!! Dokupiłam tylko kurczaka, pomidorki zazwyczaj mam w domu, zieleninę też więc zrobiłam na obiad zapiekankę makaronową CAPRESE. Wyszła naprawdę przepyszna i w dodatku błyskawicznie się ją robi 🙂

Składniki:
– 150 g makaronu penne
– 150 g pomidorków koktajlowych
– 125 g mozzarelli (kulka)
– 50 ml smietanki 36%
– 1 ząbek czosnku
– 1 filet z kurczaka
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka suszonej bazylii
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– świeża bazylia do podania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie i odcedzić. Kurczaka pokroić w 1 cm kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy i podsmażyć na niej kurczaka na złoty kolor (około 5 minut). Pod koniec smażenia wrzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Makaron połączyć z podsmażonym kurczakiem, dodać śmietankę, pokrojoną w kostkę (albo startą na tarce) mozzarellę i pokrojone na połówki pomidorki koktajlowe. Dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić solą, pieprzem, suszoną bazylią. Całość wyłożyć do naczynia do zapiekania. Na wierzch położyć kilka połówek pomidorków, posypać solą, pieprzem i odrobiną suszonej bazylii. Zapiekać 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni (z włączoną funkcją grzania góra – dół). Zapiekankę podawać posypaną listkami świeżej bazylii.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj