COŚ NA ZĄB, PODWIECZOREK, ŚNIADANIE, WARZYWA, WIELKANOC

Wieniec drożdżowy z pesto

24 lutego 2016

Obiecałam Wam przepis, w którym będziecie mogli wykorzystać pesto  z poprzedniego przepisu… Oto jest – pyszny, aromatyczny i piękny wieniec drożdżowy… Pewnie myślicie, że czasochłonny… Nic bardziej mylnego. Robi się go szybko i co ważne – bez wyrabiania!!!

Składniki:

– 500 g mąki pszennej
– 1 łyżeczka soli
– 25 g świeżych drożdży
– 300 ml ciepłej (nie gorącej!!!) wody
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 100 g gorgonzoli
– pesto z tego przepisu: Pesto rosso z dodatkiem pieczonej papryki
– łyżeczka czarnego sezamu
– łyżeczka cukru
– pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1 jajko
– 2 łyżki mleka

Świeże drożdże mieszamy z ciepłą wodą i łyżeczką cukru. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy, mieszamy z solą, dodajemy drożdże, pieprz i wyrabiamy ciasto (ok. 4 minut). Formujemy kulę. Przekładamy do miski wysmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut, tak by podwoiło swoją objętość. Z ciasta formujemy prostokąt. Rozsmarowujemy na nim pesto i układamy kawałki sera gorgonzola. Zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Powstały wałek ciasta przecinamy wzdłuż. Przewijamy jeden wałek na drugi. Formujemy wieniec. Całość smarujemy jajkiem wymieszanym z mlekiem. Posypujemy sezamem. Przekładamy na przygotowaną blaszkę z papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

omlet-0057

omlet-0108

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj