BOROWIKI, DANIE GŁÓWNE, GRZYBY, KUCHNIE ŚWIATA, MAŚLAKI, PO POLSKU, PODGRZYBY, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WIGILIA, WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

Uszka z grzybami

30 listopada 2017

Uszka z grzybami to punkt nr 1 na wigilijnym stole. To pierwsza potrawa jaką u mnie w domu rodzinnym je się podczas Wigilii. Są one tradycyjnie podawane z czerwonym barszczykiem.
Uszka przygotowuję wcześniej np. 2 – 3 wcześniej i spokojnie są w stanie doleżeć do Wigilii. Można je przygotować o wiele wcześniej, np. tydzień bądź dwa tygodnie wcześnie i je zamrozić. Ciasto jest tak sprężyste, że po rozmrożeniu na pewno się z nimi nic nie stanie: nie rozpadną się, nie rozkleją… Tradycją u mnie w domu jest, że do 1 uszka i 1 pieroga (do farszu) podczas klejenia wkłada się 1 grosz. Ktoś kto trafi na taki pieniążek – Najbliższy rok nie musi martwić się o finanse 🙂
Nie tylko uszka z grzybami przygotowuję do barszczu, ale też pierogi czy ROGALIKI DROŻDŻOWE. Sprawdźcie przepisy i zastanówcie się co przygotować 🙂

Składniki:
– Ciasto pierogowe Z TEGO PRZEPISU
– 60 g suszonych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
– 1 średniej wielkości cebula
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1 – 1/5 szklanki zimnej wody
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Do rondelka włożyć grzyby, zalać wodą i odstawić na całą noc do namoczenia. Na drugi dzień gotować na małym ogniu przez około 30 minut. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na oleju. Ugotowane grzyby dokładnie ostudzić, przecedzić i drobniutko posiekać (można też zmielić maszynką do mięsa na średnim sitku). Tak przygotowane grzyby wymieszać z cebulką. Doprawić solą oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Ciasto przygotować wg przepisu. Uszka lepić tak jak na zdjęciach poniżej. Po skończeniu zagotować wodę z solą. Uszka wkładać partiami, gotować na średnim ogniu przez około 1-2 minuty. Podawać z CZERWONYM BARSZCZEM Z TEGO PRZEPISU.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj