BOŻE NARODZENIE, COŚ NA ZĄB, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, OGÓRKI, PO POLSKU, PODWIECZOREK, RYBY I OWOCE MORZA, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WARZYWA, WIELKANOC

Tatar siekany z makreli z awokado

22 grudnia 2016

Tatar siekany z makreli z awokado to alternatywa dla tradycyjnej pasty z makreli z jajkiem i musztardą… Jest naprawdę pyszny… Podany z domowym pieczywem, np. z TEGO PRZEPISU albo TEGO stanowi świetny pomysł na wigilijne śniadanie albo kolację… Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na danie z makrelą w roli głównej to polecam mój przepis!!!

Składniki:
– 1 makrela świeża
– 1/2 ogórka szklarniowego (ze skórką)
– 1 awokado
– 1 mała cebulka (ewentualnie szalotka)
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżka oliwy
– pęczek szczypiorku
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– 3 fileciki anchois

Dodatkowo: czarny sezam i rukola

Makrelę obrać ze skóry i wyfiletować. Posiekać drobno razem z anchois. Cebulę drobno posiekać, dodać do ryby, dolać sok z cytryny, posiekany szczypiorek, sól i pieprz. Wymieszać, dodać oliwę. Awokado pokroić kostkę, skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Połączyć z rybą. Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić. Podawać na grzankach posypane czarnym sezamem i rukolą.

Tatar siekany z makreli z awokado (2)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj