CUKINIA, KOLACJE, LUNCHE, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, TARTY I QUICHE, WARZYWA, WEGE

Tarta na cieście francuskim z kremowym serkiem i cukinią

23 listopada 2017

Szybka kolacja albo lunch do pracy? A może tarta na cieście francuskim z kremowym serkiem i cukinią? Gotowe ciasto francuskie, kremowy serek i aromatyzowana ziołami i oliwą z oliwek cukinia… A wszystko migiem zapieczone w piekarniku 🙂 To jest właśnie idealny posiłek 🙂 Pyszna na ciepło jak i schłodzona. Sprawdzi się jako przekąska na imprezie 🙂

Składniki:
– 1 płat ciasta francuskiego (ok. 275 g)
– 2 małe cukinie
– 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
– świeżo mielony czarny pieprz i sól
– 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
– 200 g kremowego serka typu Philadelphia
– 2 + 1 łyżka tartego parmezanu
– listki świeżej bazylii

Cukinię umyć i osuszyć. Pokroić ją na bardzo cienkie plasterki (np. za pomocą mandoliny). Dodać oliwę, sól, pieprz i suszoną bazylię. Wszystko wymieszać. Odłożyć na bok. Kremowy serek wymieszać z 2 łyżkami tartego parmezanu, odrobiną soli i pieprzu do smaku. Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni z włączoną funkcją grzania góra – dół. Na dużej blaszce, na papierze do pieczenia ułożyć 3 prostokąty wycięte z ciasta francuskiego. Gdy po kilku minutach ciasto nieco zmięknie, zrobić ranty i docisnąć je widelcem. Przygotowanym farszem serowym wysmarować środki przygotowanych placków ciasta francuskiego. Na wierzch ciasno ułożyć cukinię (jak na zdjęciu). Wstawić do piekarnika i piec około 20 – 25 minut (aż boki będą zrumienione). Przed podaniem całość posypać łyżką tartego parmezanu, listkami świeżej bazylii oraz świeżo mielonym czarnym pieprzem.


print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj