DESERY, OWOCE, SKŁADNIKI, TRUSKAWKI

Tarta z kremem truskawkowym

15 czerwca 2016

Kruchy, maślany spód, słodki krem i lekko kwaśne truskawki… Co to takiego? To idealne połączenie smaków!!!
Dziś prezentuję Wam coś niezwykłego – tartę podwójnie truskawkową… Jest obłędna.
Słodki smak kremu przełamany kwaśkowatymi truskawkami sprawia, że nie można przestać jej jeść.
Jest niezwykle prosta w wykonaniu. Największym problemem jest… Czekanie na schłodzenie 🙂

Składniki na ciasto:

– 230 g mąki pszennej
– 130 g zimnego masła
– 40 g brązowego cukru
– 1 jajko
– 1 łyżka zimnej śmietanki (np. 36%)

Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni z włączoną funkcją pieczenia góra – dół. Mąkę przesiać na stolnicę. Masło zetrzeć na tarce albo drobno posiekać nożem i rozetrzeć w palcach. Powinna powstać kruszonka. Dodać cukier, śmietankę i jajko. Wszystko szybko zagnieść (ciasta kruchego nie wyrabiać bo się ogrzeje, stanie się elastyczne i nie będzie kruche). Uformować kulę,spłaszczyć ją, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm i wyłożyć nim formę (dno i boki).

Składniki na krem:
– 350 g truskawek (plus truskawki na wierzch)
– 2 duże jajka (lub 3 mniejsze)
– puszka mleka skondensowanego, słodzonego

Truskawki opłukać pod bieżącą wodą (truskawki płukać wraz z szypułkami ponieważ po usunięciu szypułek skórka truskawek zostaje uszkodzona i zaczynają nabierać wody). Zblendować na gładką masę a następnie przetrzeć przez sito. Przetarty mus zmiksować na najmniejszych obrotach z jajkami i mlekiem (przez około 2-3 minuty).
Ciasto (dno i boki) przykryć papierem do pieczenia a na dno wysypać obciążenie, np. druga forma, sucha fasola, ryż, ciecierzyca (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15-16 minut, następnie usunąć papier wraz z obciążeniem i piec przez około 12 minut na lekko złoty kolor. Wyjąć formę z piekarnika. Krem delikatnie wylać na spód i wstawić do piekarnika. Piec przez około 18 minut, do czasu aż masa zastygnie. Wyjąć z piekarnika, ostudzić i wstawić do lodówki (na kilka godzin). Udekorować połówkami truskawek.

Tarta z kremem truskawkowym

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj