CUKINIA, DANIE GŁÓWNE, GRILL I BARBECUE, KOLACJE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, LUNCHE, MAKARONY, PO WŁOSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, SZPARAGI, WARZYWA

Tagliatelle ze szparagami, cukinią i grillowanym kurczakiem

28 czerwca 2017

Tagliatelle ze szparagami, cukinią i grillowanym kurczakiem to moja propozycja na szybkie przygotowanie obiadu z typowo letniki składnikami: szparagami i cukinią… Dodatek kolendry sprawia, że całe danie nabiera orzechowego posmaku. Jeśli nie jadacie mięsa spokojnie możecie przygotować wersję wegetariańską… Zamiast szparagów i cukinii świetnie się tu sprawdzi bób, szpinak, zielona fasolka… Lato daje nam tyle dobrego… Niech nie ogranicza was wyobraźnia!!!

Składniki:
– 150 g makaronu tagliatelle
– 1 większy filet z kurczaka
– 100 ml śmietanki (18 – 30%)
– 6 zielonych szparagów
– 1/2 cukinii
– 1 ząbek czosnku
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka masła
– 1/2 cytryny (otarta skórka i sok)
– 2 cebulki dymki
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– świeża kolendra
– parmezan do podania

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. W międzyczasie umyć i osuszyć szparagi oraz cukinię. Szparagom, odłamać twarde końce (same złamią się w odpowiednim miejscu). Łodygi pokroić ukośnie na plasterki, końcówki pozostawić w całości. Cukinię pokroić w półplastry. Pierś kurczaka doprawić solą, pieprzem i startym czosnkiem oraz łyżką oliwy. Na średnim ogniu rozgrzać patelnię grillową, położyć filet i grillować przez 4 – 5 minut, następnie przewrócić na drugą stronę i grillować przez około 4 minuty (kurczak powinien mieć ciemne prążki z każdej strony).
Kurczaka odłożyć na talerz.
Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i masło. Dodać posiekaną dymkę (szczypiorek zostawić na koniec) i szparagi (bez główek). Smażyć razem przez ok. 4 minuty. Po tym czasie dorzucić cukinię i główki szparagów. Smażyć około 4 minuty. Po tym czasie dodać śmietankę, skórkę, sok z cytryny, sól, pieprz i makaron (jeśli całość będzie zbyt gęsta można dodać kilka łyżek wody z gotowania makaronu). Na sam koniec dodać pokrojonego w paski kurczaka. Makaron podawać posypany szczypiorkiem, kolendrą oraz parmezanem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj