COŚ NA ZĄB, DANIE GŁÓWNE, SKŁADNIKI, WARZYWA

Tagliatelle cukiniowo – szparagowe z bekonem i pomidorkami koktajlowymi

20 maja 2016

Szparagi to nie tylko zupa kremowa czy gotowane w osolonej wodzie. Jeśli nie lubicie nudy to polecam Wam ten przepis: cukiniowo – szparagowe tagliatelle. Banalnie prosty ale swoim urokiem zaskoczy wszystkich. Pyszne, chrupiące, wiosenne a do tego niezwykle kolorowe i pachnące danie. Pokochacie je na zawsze… Spróbujcie koniecznie 🙂

Składniki:
– 8 – 10 zielonych szparagów
– 1 mała cukinia
– 8 pomidorków koktajlowych
– 1 ząbek czosnku
– papryczka chili
– 1 łyżka oliwy extra vergine
– 1 łyżka masła
– 8 plasterków bekonu
– kilka liści bazylii
– parmezan
– sól, świeżo mielony pieprz

Cukinię i szparagi umyć, odłamać twarde końce, obciąć główki. Obieraczką do warzyw obrać grubsze końce szparagów, mniej więcej do 1/3 długości. Tak przygotowane, pokroić na cienkie plasterki (wstążki) za pomocą obieraczki razem z cukinią (z cukinii odrzucić gniazda nasienne).
Na patelni podgrzać oliwę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojoną papryczkę i chwilę podsmażyć. Dodać pokrojony bekon i smażyć co chwilę mieszając, przez ok. 1-2 minuty. Dodać masło, pokrojone na pół pomidorki koktajlowe, włożyć szparagi oraz cukinię i delikatnie mieszając, smażyć przez około 5 minut. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Na koniec dodać liście bazylii, posypać płatkami parmezanu.

DSC_0076

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj