COŚ NA ZĄB, NA IMPREZĘ, PODWIECZOREK, SKŁADNIKI, SZPARAGI, WARZYWA

Szparagi zapiekane w cieście filo z suszoną szynką i cheddarem

3 czerwca 2016

Jedliście kiedykolwiek ciasto filo? Pewnie brzmi egzotycznie 🙂 Ale spokojnie, możecie je kupić wszędzie (szukajcie w sklepowych lodówkach). Przepis, który Wam dziś prezentuję na pewno Wam się spodoba. Szybki, pyszny i z wykorzystaniem oczywiście szparagów 🙂  Ta przekąska nadaje się idealnie np. na imprezę a przecież idzie WEEKEND!!!

Składniki:

– opakowanie ciasta filo (u mnie 7 arkuszy)
– pęczek szparagów (u mnie 13 sztuk)
– około 40 g roztopionego masła
– około 5-6 łyżek tartego cheddara (może być inny ser, np. parmezan)
– szynka suszona (tyle sztuk ile jest sztuk szparagów – u mnie sarmacka z Sokołowa)
– łyżka oliwy z oliwek
– świeżo mielony pieprz
– sól

Szparagi umyć, osuszyć i odłamać zdrewniałe części (same złamią się w odpowiednim miejscu). Szparagi
skropić oliwą z oliwek, posolić i posypać świeżo mielonym pieprzem. Każdy z arkuszy posmarować masłem
(przy użyciu pędzelka) i poukładać jeden a drugim. Tak ułożone arkusze pociąć nożem na kwadraty lub
prostokąty ( u mnie powstało ich 13). Na każdą część położyć, owinięty w szynkę szparag, posypać serem i
zwinąć w rulon. Wierz posmarować resztką masła. W stawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220
stopni na około 8 minut. Ciasto powinno przyrumienić się na złoty kolor. Piekarnik powinien mieć
włączoną funkcję grzania góra – dół a blaszka powinna być włożona nieco wyżej niż w połowie piekarnika.

Szparagi zapiekane w cieście filo z suszoną szynką i cheddarem...

print

Może również lubisz?

1 Komentarz

  • Reply Łakomczuch 10 czerwca 2016 at 11:28

    Świetnie smakuje! Coś dla wielbicieli szparagów!

  • Skomentuj