ANANAS, FIT, GLUTEN FREE, GRILL I BARBECUE, KOLACJE, KURCZAK, LUNCHE, NA ZDROWIE, PAPRYKA, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE

Szaszłyki z kurczakiem, papryką i ananasem

6 czerwca 2017

Oryginalne i bardzo smaczne szaszłyki w marynacie o dymno-sojowym aromacie z miodem i olejem sezamowym. Bardzo szybkie w przygotowaniu i jeszcze szybsze w grillowaniu. Pogoda sprzyja, więc do dzieła! Ja odkurzyłam już swój grill elektryczny, ale jeżeli jesteście szczęśliwymi posiadaczami ogrodu to rozpalcie prawdziwy ogień… Będą jeszcze lepsze!!! P.s. Patelnia grillowa i piekarnik też się nadadzą 😉


Składniki na szaszłyki:

– 2 filety z kurczaka
– 1/2 ananasa
– 1 czerwona papryka
– 1 zielona papryka
– 1 czerwona cebula

Składniki na marynatę:
– 1/2 szkl. sosu barbecue
– 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
– 1/4 szkl. soku pomarańczowego
– 2 lyżki miodu
– 1 łyżka octu winnego
– 1 i 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Do podania: sos barbecue, limonka i świeża kolendra

Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w niedużą kostkę (ok. 1 – 1,5 cm). Ananasa pokroić na plastry, odkroić skórę, wyciąć środek, miąższ pokroić w kostkę takiej samej wielkości jak kurczaka. Podobnie pokroić paprykę a cebulę w ósemki. Składniki marynaty wymieszać i zalać nią kurczaka oraz pozostałe składniki. Marynować około 1 godziny. Po tym czasie składniki nadziewać na patyczki. Dobrze rozgrzać patelnię grillową (albo rozpalić grilla), ułożyć szaszłyki i grillować w sumie przez ok. 10 – 12 minut, w międzyczasie obracając. Podawać skropione limonką i
świeżą kolendrą oraz sosem barbecue.

P.s. Jeśli chcecie ułatwić sobie pracę, możecie przed marynowaniem składników najpierw nabić je na patyczki a dopiero potem zalać marynatą. Pamiętajcie tylko aby szaszłyki co jakiś czas obracać aby wszystkie składniki równomiernie się zamarynowały.

 

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj