DESERY, JABŁKA, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, OWOCE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, VEGAN, WEGE

Szarlotka z kratką i korzennym posmakiem

15 listopada 2016

Szarlotka z kratką i korzennym posmakiem to moja wersja tradycyjnej szarlotki… „Moja wersja” zawiera się w cieście kruchym, do którego dodałam tartą gałkę muszkatołową. Dzięki niej ciasto jest niezwykle pachnące, rozgrzewające a o zapachu nie wspomnę… Pyszna, cieplutka, ze szklanką mleka czy herbatą korzenną smakuje wyśmienicie!!! Uwielbiam robić to ciasto. Wiecie dlaczego? To ten rodzaj przepisu, który można robić na „raty”. Jabłka zrobiłam kiedy indziej, ciasto kruche można zrobić dzień wcześniej a samo składanie szarlotki to już czysta kosmetyka. Wiecie? Ten przepis idealnie nadaje się np. na święta: Boże Narodzenie, Wielkanoc, przyjęcie sylwestrowe…


Składniki na kruche ciasto:

– 400 g mąki pszennej
– 150 g zimnego masła
– 60 g zimnego smalcu
– 1 żółtko
– 3 łyżki cukru pudru
– szczypta soli do smaku
– 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 3 łyżki zimnej śmietanki kremówki

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać masło i smalec. Wszystko dokładnie, drobno posiekać. Dodać żółtko, cukier, gałkę i śmietankę kremówkę. Szybko zagnieść. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Formę o wymiarach ok. 22×33 cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia, razem z bokami (w ten sposób papier będzie dokładnie przylegał do blaszki). Schłodzone ciasto podzielić na dwie części, jedną odrobinę większą. Większą część rozwałkować i wyłożyć nią przygotowaną blaszkę, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 180 stopni C przez około 15 minut. Upieczone ciasto wyłożyć nadzieniem jabłkowym z TEGO przepisu (dokładnie taką ilością jaka podana jest w przepisie). Resztę odłożonego kruchego ciasta rozwałkować, pokroić w paski o szerokości około 1 cm i ułożyć w kratkę na szarlotce (w ostępach 1 cm). Piec w temperaturze 180 stopni C przez około 45 minut. Wyjąć, lekko
przestudzić, oprószyć pudrem.

UWAGA!!! Ciasto kruche zagniatamy szybko, po to by nie ogrzewać go dłońmi. Ogrzane ciasto robi się elastyczne a nie kruche.

Szarlotka z kratką i korzennym posmakiem.... (2)

Szarlotka z kratką i korzennym posmakiem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj