CUKINIA, JAJKA, POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, WARZYWA

Szakszuka z cukinią i ajvarem

3 października 2016

Nie ma nic lepszego na śniadanie niż zwykłe, świeże, proste składniki: wiejskie jajka usmażone na pysznych, pachnących pomidorach z ostrym warzywnym sosem – ajvarem… Taka właśnie na śniadanie była dzisiaj moja SZAKSZUKA… Brzmi mało swojsko? To danie wywodzi się rodem z kuchni arabskiej ale bardzo swojsko smakuje… A na domiar wszystkiego jest tak łatwe do zrobienia, że przypuszczam iż mój mąż byłby w stanie je zrobić 😛 Odważcie się i zróbcie ją koniecznie na jutrzejsze śniadanie!!!

Składniki:

– 2 łyżki oliwy extra vergine
– 1/2 cebuli
– 1 ząbek czosnku
– 150 g żółtej cukinii (u mnie to była 1 cała, mala cukinia)
– 3 średniej wielkości pomidory
– sól i świeżo mielony pieprz
– 3 jajka
– 1 łyżeczka ajvaru
– listki kolendry/bazylii/pietruszki

Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, cukinię przekroić wzdłuż a potem na plasterki. Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę podsmażyć. Włożyć cukinię i posolić ją od razu aby szybko zmiękła, smażyć ją mieszając przez ok. 3 minuty. Dodać pomidory, posolić, doprawić pieprzem i dodać ajvar. Wymieszać i smażyć ok. 4 – 5 minut mieszając od czasu do czasu. Do pomidorów wbić jajka, przykryć i gotować pod przykryciem ok. 3 minuty aż białko się zetnie a żółtko pozostanie ciągle płynne. Podawać posypując listkami kolendry świeżej zieleniny.

20161003-DSC_0136-2

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj