COŚ NA ZĄB, KAPUSTA CZERWONA, SKŁADNIKI, SURÓWKI, WARZYWA

Surówka z czerwonej kapusty

13 października 2016

Surówka z czerwonej kapusty kojarzy mi się z kluskami śląskimi i gulaszem albo roladkami… Nie było inaczej. Właśnie w takim zestawie ją podałam. Moja mama często robiła podobną surówkę, tyle tylko, że kapustę parzyła wrzątkiem i dodawała majonez. Jak swoją surówkę z czerwonej kapusty postanowiłam nieco odmienić. Szkoda mi było tego pięknego, głębokiego koloru więc ją tylko posoliłam i dodałam octu a zamiast ciężkiego majonezu dodałam sos jogurtowo – musztardowy. I to był strzał w 10!!! Surówka wyszła lżejsza, chrupiąca i w pięknym odcieniu bordowo – fioletowym. Kapusta czerwona jak przystało na czerwone warzywo jest zbawienna dla naszego serca ze względu na ogromne ilości sodu, magnezu i potasu. Działa również przeciwstarzeniowo i przeciwnowotworowo. Wiedzieliście?

Składniki:
– 400 g czerwonej kapusty
– 1 niewielka czerwona cebula
– 1 niewielkie jabłko
– sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
– 2 łyżki gęstego jogurtu
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżka octu winnego

Kapustę drobno poszatkować, posolić, lekko przegnieść dłońmi i odstawić na około 10 minut. W tym czasie cebulę drobniutko posiekać a jabłko zetrzeć na tarce „jarzynówce” razem ze skórką. Jogurt połączyć z musztardą i octem i dokładnie wymieszać. Do kapusty dodać posiekaną cebulę, starte jabłko, sos. Dokładnie wszystko wymieszać. Doprawić solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. UWAGA!!! Z solą ostrożnie ponieważ kapusta była już wcześniej solona.

Surówka z czerwonej kapusty..

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj