DESERY, OWOCE

Strudel jabłkowy z ciasta filo

12 marca 2016

Jeśli kochacie szarlotkę (jak każdy Polak) to pokochacie i ten deser. To właściwie taka trochę szarlotka ale w rulonie z pysznym kremem anglaise. Kwaskowatość jabłek została przełamana słodyczą kremu, chrupkością orzechów i ciasta filo. Jest pyszna i wbrew temu co pewnie sobie myślicie, bardzo prosta. Ciasto filo to bardzo wdzięczny materiał do wyrabiania nie tylko deserów. Spróbujcie koniecznie!!!


Składniki:

– 1 opakowanie ciasta filo 300 g – 7 płatów
– 1/2 kg twardych, kwaskowatych jabłek np.: szara reneta, antonówka
– 1/2 kostki masła
– 1/3 szklanki cukru trzcinowego
– 2 łyżki bułki tartej
– 1/2 szklanki grubo siekanych orzechów włoskich
– 2 łyżki rodzynek
– 1/2 cytryny (sok i skórka będą potrzebne)
– 2 łyżki rumu albo brandy
– 1/2 łyżeczki cynamonu

Ciasto rozmrozić. Rodzynki polać rumem/brandy i poczekać do jego całkowitego wchłonięcia. Orzechy
uprażyć na suchej patelni. W rondelku rozpuścić masło i odstawić do wystygnięcia. Otrzeć skórkę z
cytryny i wycisnąć z niej sok. Jabłka obrać i pokroić w ósemki. Pokrojone jabłka skropić sokiem z
cytryny (po to aby nie ściemniały). Do tak przygotowanych jabłek dodać cukier trzcinowy, rodzynki,
orzechy, cynamon i trzy łyżki roztopionego masła. Na koniec całość posypać bułką tartą i wszystko
dokładnie wymieszać. Bułka ma za zadanie wciągnąć nadmiar wilgoci z jabłek. Piekarnik nagrzać do
temperatury 200 stopni i włączyć funcję pieczenia góra – dół.
Płat ciasta filo posmarować masłem (najlepiej za pomocą silikonowego pędzelka), ułożyć na nim kolejny
i też posmarować masłem. Postępować tak ze wszystkimi płatami.
Jabłka ułożyć wzdłuż dłuższego brzegu, zostawiając miejsce z boków i wzdłuż dolnej krawędzi. Zwinąć
ciasto w rulon a wierzch posmarować resztą masła. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wstawić do
piekarnika. Piec około 25 minut.
Podawać z kremem kremem anglaise.

skrzydełka -0555

skrzydełka -0566

skrzydełka -0570

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj