FIT, KOLACJE, KUCHNIE ŚWIATA, MAKARONY, MAŁŻE, NA ZDROWIE, OWOCE MORZA, RYBY I OWOCE MORZA, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WALENTYNKI

Spaghetti z małżami, chili, pietruszką i cytryną

11 lutego 2017

Spaghetti z małżami, chili, pietruszką i cytryną to propozycja na szybki obiad albo romantyczną kolację 🙂 Jeśli nigdy nie przygotowywaliście małży to nie bójcie się!!! To takie banalne… Najpierw trzeba je dokładnie umyć w zimnej wodzie i przebrać. Te otwarte wyrzucamy. Jeżeli muszla jest lekko otwarta, a po zalaniu zimną wodą zamyka się to znaczy, że jest żywa – czyli jadalna, albo jeśli lekko otwartą muszlę uderzysz o blat a ona się zamknie to też znaczy, że żyje i się nadaje 🙂 Spaghetti z małżami to naprawdę bardzo szybki przepis. W sumie najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samych muszli… Jeśli lubicie ryby to mule na pewno Wam zasmakują 🙂


Składniki:

– 500 g świeżych małży
– 200 g makaronu spaghetti
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 2 ząbki czosnku
– 1 szalotka
– 2 łyżki masła
– 1/2 – 1 papryczka chili (w zależności od upodobania)
– pół pęczka natki pietruszki
– 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
– skórka otarta z polowy cytryny
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Szalotkę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryczkę – na plasterki. Małże wrzucić do miski z zimną wodą (najlepiej do wody wrzucić kostki lodu). Dokładnie je umyć, odcedzić na sitku. Makaron ugotować al dente. Na patelni na średnim ogniu podgrzać oliwę i masło, włożyć cebulę, czosnek i papryczkę. Smażyć około 2 – 3 minut. Zwiększyć ogień, dodać małże. Smażyć na dużym ogniu co chwilę mieszając przez około minutę. Całość doprawić solą, wlać wino, skórkę z cytryny i gotować na większym ogniu przez ok. 2 minuty aż wino wyparuje. Po tym czasie małże się otworzą. Na koniec wsypać posiekaną natkę pietruszki. Do małż włożyć ugotowany makaron i wymieszać Doprawić świeżo zmielonym pieprzem i podawać posypane ulubioną zieleniną.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj