DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, MAKARONY, POMIDORY, SKŁADNIKI, WIEPRZOWINA

Spaghetti bolognese

9 sierpnia 2016

Spaghetti to prócz pizzy najbardziej znana włoska potrawa w naszej kuchni. Dzieciaki ją wprost uwielbiają!!! Ale nie tylko dzieciaki. To takie wdzięczne danie. Możesz je przygotować na milion sposobów… Z świeżych pomidorów bądź tych z puszki. Z mięsa wieprzowego, wołowego a nawet z drobiu… Z dodatkiem marchewki, groszku czy selera naciowego… Ile domów tyle wariacji na temat tego dania… Do dzieła!!! Zacznijcie tworzyć własne!!!

Składniki:
– 600 g mięsa mielonego (ja użyłam wieprzowej szynki, ale może być również lopatka, karkówka albo
wołowina)
– 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 puszki pomidorów pelati
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka brązowego cukru
– 1/2 łyżeczki sosu tabasco
– 1/2 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
– 1 i 1/2 łyżki susznej bazylii
– 1 łyżeczka suszonego oregano

Dodatkowo parmezan do podania.

Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie. Po ugotowaniu odcedzić i zachować około 4 – 5 łyżek wody z  gotującego się makaronu. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać zgniecione ząbki czosnku i drobno posiekaną cebulę. Podsmażyć kilkanaście sekund, włożyć mięso. Smażyć aż całkowicie nabierze brązowego koloru. Dodać pomidory, wodę z gotującego się makaronu i dusić pod przykryciem około 20 minut. Po tym czasie dodać sól, pieprz, cukier, sos tabasco, paprykę, bazylię oraz oregano. Wymieszać i podgrzewać przez kilka sekund, odstawić z ognia. Podawać  posypane tartym parmezanem.

Spaghetti bolognese

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj