GRZYBY, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PIECZARKI, PO POLSKU, SOSY I DRESSINGI, WEGE

Sos pieczarkowy

9 stycznia 2017

Pyszny, aromatyczny i bardzo prosty w wykonaniu. Taki jest właśnie mój sos pieczarkowy… Po przeczytaniu przepisu pewnie pomyślicie, że nie potrzebny jest ten zabieg odwrotnego i osobnego smażenia składników… To nie pomyłka… Zabieg był celowy!!! Smażąc najpierw pieczarki na dużym ogniu, powodujecie to, że w sumie nie mają one czasu na to, aby puścić soki. Przez co są chrupiące i złote w kolorze… Takie są o niebo lepsze niż smażone tradycyjnie: najpierw cebula z czosnkiem a potem pieczarki… Sprawdźcie czy mam rację 🙂


Składniki:

– 500 g pieczarek (malutkich)
– 1 średniej wielkości cebula
– 2 ząbki czosnku
– 2 łyżki masła klarowanego, np. z TEGO PRZEPISU
– 200 g słodkiej śmietanki kremówki
– sól do smaku
– 2 łyżki posiekanego koperku albo natki pietruszki
– 1/2 – 1 suszona papryczka chili (zależności od upodobań)
– 1 łyżka soku z cytryny

Pieczarki oczyścić (np. suchą, czystą gąbką do mycia naczyń) przekroić na pół, następnie pokroić na plasterki. Cebulę pokroić w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Zieleninę umyć, osuszyć i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać jedną łyżkę masła, wrzucić do niego posiekane pieczarki i na dużym ogniu szybko obsmażyć na złoty kolor z sokiem z cytryny (około 3 minut). Po tym czasie pieczarki przełożyć do miseczki. Na tej samej patelni rozpuścić drugą łyżkę masła i zeszklić na niej cebulę oraz czosnek. Do tak przygotowanej cebuli i czosnku dodać pieczarki, wlać śmietankę, dodać papryczkę (w całości), sól do smaku. Całość zagotować i odstawić z ognia. Na koniec do dodać posiekany koperek.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj