DANIE GŁÓWNE, GRZYBY, OBIAD NIEDZIELNY

Sos kurkowy

6 września 2016

Idealny sam w sobie… Ale pasuje też do kotlecików wieprzowych, kurczaka, klusek śląskich, kopytek, makaronu czy tak jak w moim przypadku placków ziemniaczano – dyniowych 🙂 Przyrządza się go dosłownie w kilkanaście minut… Znam kilka a może nawet kilkanaście odsłon tego sosu… Z koperkiem, tymiankiem, pietruszką, ze słodką czy kwaśną śmietaną, z winem czy bez… Dowolność jest duża… Sami wybierzcie 🙂

Składniki:

– 300 g kurek
– 1 szalotka
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1/2 szklanki białego, wytrawnego wina
– 1 szklanka bulionu (warzywnego, warzywno – mięsnego)
– 1/2 szklanki śmietanki 18%
– szczypta kurkumy
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Szalotkę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni na maśle, w międzyczasie dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Kurki opłukać i osuszyć. Małe pozostawiamy w całości, większe można pokroić na pół. Wrzucić na patelnię i smażyć przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając. Wlać wino i odparować. Następnie wlać gorący bulion i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż ilość płynu się zredukuje. Na koniec dodać śmietankę, pieprz, sól, kurkumę i zagotować. Gdy sos będzie gęsty odstawić patelnię z ognia i posypać danie posiekanym koperkiem.

Sos kurkowy.
Sos kurkowy...

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj