GLUTEN FREE, JAJKA, NA ZDROWIE, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SOSY, WEGE

Sos holenderski

16 grudnia 2016

Powiem szczerze, że na blogu jest już przepis na sos holenderski. Dodałam go przy okazji przepisu na JAJKO PO FLORENCKU Z SOSEM HOLENDERSKIM I KAPARAMI. Jest tak pyszny, że postanowiłam poświęcić mu osobny post i kategorię… Jest świetnym dodatkiem do jajek właśnie ale też szparagów, brokułów czy ryby… Wydaje się skomplikowany? Tylko na początku i za pierwszym razem… Tu należy stosować się tylko do jednej zasady: NIE ZWAŻYĆ JAJEK czyli gorące masło do ubitych żółtek wlewamy cienkim strumieniem!!! Wiem co mówię… Za pierwszym razem zrobiłam pyszną jajecznicę 🙂


Składniki:

– 2 żółtka (w temp. pokojowej)
– 1 łyżeczka soku z cytryny albo octu winnego
– sól, zmielony biały pieprz
– 50 g rozpuszczonego, gorącego masła

Żółtka ubić na puszysto (rózgą albo mikserem) z dodatkiem soku z cytryny/octu, soli i pieprzu. Wciąż ubijając, stopniowo dodawać cienkim strumieniem masło. Sos powinien być gęsty i puszysty o konsystencji rzadkiego majonezu albo kwaśnej śmietany.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj