DANIE GŁÓWNE, GRZYBY, NIEDZIELNY OBIAD, SKŁADNIKI

Sos grzybowy

30 sierpnia 2016

Nic mi się tak nie kojarzy z jesienią jak zapach suszonych grzybów… Grzybiara ze mnie średnia, choć parę razy już w tym roku byłam i trochę przyniosłam:) Szukanie grzybów to trochę loteria a trochę umiejętności (trzeba sobie jakoś wytłumaczyć ten ostatnio pusty koszyk :)) Jak trafisz na polanę pełną pięknych borowików i się do nich zbliżysz okazuje się, że większość nich ma już swoich lokatorów 😛
Skoro już nawiązuję do jesieni i grzybów to postanowiłam dziś zrobić dla Was prosty, klasyczny sosik grzybowy… Do wszystkiego 🙂 Kaszy, ziemniaków, makaronu, mięsa… Czego dusza zapragnie 🙂

Składniki:

– 300 g świeżych grzybów (borowików, podgrzybków, maślaków)
– 1 mała cebula
– 1 ząbek czosnku
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka natki pieptruszki
– 1 łyżeczka musztardy delikatesowej
– pół szklanki białego, wytrawnego wina
– 1 szklanka bulionu (warzywnego, warzywno – mięsnego)
– 1/4 szklanki śmietanki 18%
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Cebulę obrać, pokroić w drobną kosteczkę i zeszklić na patelni na maśle, w międzyczasie dodać starty lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Grzyby opłukać i pokroić w plasterki, włożyć na patelnię i smażyć przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, następnie dodać musztardę. Wlać wino i odparować. Następnie wlać gorący bulion i gotować na większym ogniu przez około 2 minuty aż ilość płynu się zredukuje. Na koniec dodać śmietankę, pieprz,  sól i zagotować. Gdy sos będzie gęsty odstawić patelnię z ognia i posypać danie posiekaną pietruszką.

20160821-DSC_0108

20160821-DSC_0114

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj