BOŻE NARODZENIE, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, RYBY I OWOCE MORZA, SKŁADNIKI, ŚLIWKI, SPECJALNE OKAZJE

Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami

20 grudnia 2016

Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami to kolejna propozycja na Wigilię… Łączą w sobie smaki typowo bożonarodzeniowe takie jak: wędzona śliwka czy prażone orzechy… Lekko dymne w smaku, słodkawe i chrupiące… Naprawdę pyszne!!! Polecam też przepis na ŚLEDZIE KORZENNE 


Składniki:

– 4 filety śledziowe a’la matjas
– 3 małe czerwone cebule
– 8 śliwek wędzonych
– 100 ml oleju rzepakowy
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
– 1/3 szklanki orzechów włoskich
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
Dodatkowo: mleko i przegotowana woda w proporcji pół na pół do moczenia śledzi.

Orzechy z grubsza posiekać i uprażyć na suchej patelni. Śledzie zalać mieszanką wody z mlekiem. Pozostawić tak na dwie godziny (jeżeli po tym czasie śledzie dalej będą słone czynność powtórzyć). Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Polać octem i odłożyć. Cebulę pokroić w pióra i udusić na oleju podlewając sosem sojowym do smaku. Dołożyć pokrojone na połówki, wędzone śliwki. Dusić przez chwilę i odstawić do ostygnięcia. Wymieszać z orzechami i kawałkami śledzi. Na koniec dodać pieprz i ewentualnie sól do smaku. Układać w słoiczku przeplatając śledzie dodatkami. Zamknąć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj