GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA ZDROWIE, PO POLSKU, RYBY I OWOCE MORZA, SAŁATKI, SKŁADNIKI, ŚLEDZIE, SPECJALNE OKAZJE, WIGILIA, WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi

18 grudnia 2017

Śledzie z wędzonymi śliwkami i orzechami włoskimi to kolejna propozycja na wigilijny stół. Lekko słodkawe od wędzonych śliwek i anyżkowate od orzechów. Smak orzechów podkręciłam poprzez uprażenie ich na suchej patelni. Stały się bardziej chrupiące i bardziej… ORZECHOWE 😀
Jeżeli kupujecie śledzie „do robienia” w zafoliowanych opakowaniach albo tym bardziej z beczki, koniecznie wypłukajcie z nich sól. Trzeba zalać je przegotowaną, wystudzoną wodą wymieszaną z mlekiem w proporcji pół na pół. Dzięki temu nie tylko pozbędziecie się soli, ale też śledzie nabiorą ładniejszego koloru, po prostu zjaśnieją…

Składniki:
– 5 filetów śledziowych a’la matjas
– 10 wędzonych śliwek bez pestek
– 3 szalotki drobno posiekane
– 3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego/słonecznikowego
– świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

Dodatkowo: wykałaczki, mleko i przegotowana woda w proporcji pół na pół do moczenia śledzi.

Śledzie zalać mieszanką wody z mlekiem. Pozostawić tak na dwie godziny (jeżeli po tym czasie śledzie dalej będą słone, czynność powtórzyć). Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym. Na każdy filet położyć 2 wędzone śliwki, zwinąć w koreczek i spiąć drewnianą wykałaczką. Szalotki obrać i drobno posiekać. Orzechy zrumienić na suchej patelni, posiekać. Szalotki, orzechy włożyć do miski, dodać tymianek, świeżo zmielony pieprz, zalać olejem i wymieszać. Śledzie układać w naczyniu a całość zalać olejem z cebulą i orzechami. Przykryć i wstawić do lodówki na kilka godzin.

P.s. Śledzi nie solić one i tak, pomimo moczenia słone będą.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj