BOŻE NARODZENIE, COŚ NA ZĄB, RYBY I OWOCE MORZA, SPECJALNE OKAZJE

Śledzie smażone w zalewie octowej

31 stycznia 2016

Lubisz śledzie? Ale nie takie miesiącami wymoczone w beczce soli…  ale świeże, błyszczące i pachnące morzem. Ja zaczęłam je robić i zanim przygotowałam zalewę to zjadłam chyba z pół kilograma takich zwykłych, usmażonych. Wiem, że na początku „zapach morza” może być tak intensywny, że może Was zniechęcić ale nie dajcie się!!! Do dzieła!!!

Składniki:

– 1 kg surowych śledzi
– 2 szklanki mąką pszennej
– 1 kostka smalcu

Marynata do śledzi:
– 6 szklanek wody
– 1,5 szkl. octu spirytusowego 10%
– szklanka cukru
– 1 marchew
– 2,5 łyżki soli
– 2 łyżki gorczycy
– 1 łyżka koloroweo pieprzu w kulkach
– 6 liści laurowych
– 1 łyżeczka ziela angielskiego
– 1 łyżeczka goździków

Śledzie obtoczyć w mące i usmażyć ma smalcu. Składniki marynaty zagotować i wystudzić. śledzie ułożyć w słoikach. Zalać wystudzoną marynatą i… Czekać 🙂
Można je jeść dopiero po około 2 dniach. Im później tym lepiej. Ale są tak pyszne, że nie wiem czy
wytrzymacie 🙂

omlet-0011

omlet-0063

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj