BOŻE NARODZENIE, COŚ NA ZĄB, GLUTEN FREE, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PO POLSKU, PODWIECZOREK, RYBY I OWOCE MORZA, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE

Śledzie korzenne

12 grudnia 2016

Nie ma Wigilii bez CZERWONEGO BARSZCZU, ROGALIKÓW, kompotu z suszu ale też bez ŚLEDZI… Dzisiaj przygotowałam dla Was śledzie korzenne – pachnące cynamonem, imbirem, goździkami w słodko – winnej zalewie… Jeśli jeszcze nie macie pomysłu śledziowego na Wigilię zachęcam Was do tego przepisu… Możecie przygotować je wcześniej a w zasadzie nawet trzeba, aby smaki się ze sobą połączyły i nabrały intensywności. Może macie ochotę też na ŚLEDZIE SMAŻONE W ZALEWIE OCTOWEJ?

Składniki:
– 4 filety śledziowe a’la matjas
– 1/2 szklanki oleju rzepakowego
– 2 liście laurowe
– 3 kulki jałowca
– 3 kulki ziela angielskiego
– 1 sztuka kardamonu
– 1/3 łyżeczki cynamonu
– 1/3 łyżeczki suszonego imbiru
– 3 goździki
– 1/2 łyżeczki gorczycy
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu
– 2 łyżeczki ciemnego sosu sojowego
– 1 średnia cebula
– 1 łyżka octu winnego
– 1 łyżka miodu

Ewentualnie sól do smaku.
Dodatkowo: mleko i przegotowana woda w proporcji pół na pół do moczenia śledzi.

Śledzie zalać mieszanką wody z mlekiem. Pozostawić tak na dwie godziny (jeżeli po tym czasie śledzie dalej będą słone czynność powtórzyć). Śledzie odcedzić i osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę pokroić w kostkę. Goździki, kardamon dokładnie rozetrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać. Powstałą zalewą zalać pokrojone śledzie. Przykryć i odstawić do połączenia się smaków na minimum jeden dzień. Jeśli po tym czasie śledzie będą nie słone dodać odrobinę soli.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj