BOŻE NARODZENIE, DESERY, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PO POLSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WEGE, WIELKANOC

Sernik waniliowy

25 listopada 2016

Tradycyjny, pyszny i podwójnie waniliowy bo z prawdziwą wanilią i budyniami waniliowymi. Taki właśnie jest mój sernik waniliowy. Przygotowałam go próbę w perspektywie zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia… I wiecie co? Powtórzę go na pewno bo wyszedł REWELACYJNY!!! Aksamitny, kremowy i aromatyczny od ziarenek wanilii… Następnym razem może coś z nim pokombinuję? Może dodam rodzynki?


Składniki:

– 1 kg tłustego sera
– 250 g miękkiego masła
– 7 jajek (zimnych, z lodówki)
– 2 budynie waniliowe
– 120 ml śmietanki kremówki 36%
– 1 szkl. cukru pudru
– 1 laska wanilii

Ser dwukrotnie zmielić na najmniejszej siatce. Żółtka oddzielić od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem. Miksować do momentu aż „zbieleją”. Białka ubić „na sztywno”. Miękkie masło ubić na puszysto, stopniowo dodawać po łyżce żółtek z cukrem pudrem, cały czas dokładnie ubijając składniki. Zmniejszyć obroty miksera do średnich, dodać zmielony ser i połączyć. Następnie dodać ziarenka z całej laski wanilii, budynie oraz śmietankę kremówkę cały czas miksując składniki na jednolitą masę. Na koniec dodać ubite białka (mieszać delikatnie i niezbyt energicznie, białka mają nadać puszystości ciężkiemu serowi a energiczne mieszanie spowoduje, że opadną). Przygotować tortownicę o średnicy 26 cm, dno wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować masłem i wysypać bułką tartą. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Piec przez 60 minut. Stopniowo studzić (najpierw otworzyć piekarnik i pozwolić mu się ostudzić), następnie wyjąć z piekarnika i poczekać aż całkowicie wystygnie. Wierzch sernika posypać cukrem pudrem albo polać polewą z TEGO lub TEGO przepisu.

Sernik waniliowy

Sernik waniliowy.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj