DESERY, OWOCE

Sernik neapolitański

1 marca 2016

Na blogu ostatnio same wytrawne przepisy, postanowiłam więc, że osłodzę Wam troszkę te „zimowo – jesienne” dni, pysznym sernikiem neapolitańskim. Smaki tutaj wariują!!! Słodki wierzch od białej czekolady miesza się z kwaskowatą, truskawkową warstwą i lekko goryczkowatym, czekoladowym spodem.
Naprawdę polecam Wam ten deser!!! 🙂

Składniki na spód:

200 g czekoladowych, kruchych ciasteczek (u mnie „Łakotki”)
70 g roztopionego masła

Masa serowa:
500 g zmielonego, tłustego twarogu
500 g serka mascarpone
5 jajek
1 szkl. cukru
100 ml śmietanki 36%
1 budyń śmietankowy (u mnie większe opakowanie takie o masie 64 g)
100 g gorzkiej czekolady
100 g białej czekolady i dodatkowe 100 g do dekoracji
1 laska wanilii
200g zmiksowanych truskawek (u mnie mrożone)
1 łyżeczka kakao

Piekarnik nagrzać to temperatury 180 stopni (góra – dół).

Ciasteczka czekoladowe rozkruszyć, np wałkiem na stolnicy. Przesypać je do miseczki i połączyć z masłem.
Przełożyć do tortownicy i dokładnie rozprowadzić po całej powirzchni (wierzch może Wam się wydawać zbyć
sypki ale bez obaw :)) Tak wyłożoną tortownicę na czas dalszej pracy włożyć do lodówki. Całość w tym
czasie stwardnieje.

Ciemną czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (tzn. włożyć do szklanej lub metalowej miseczki i położyć na
garnku z gotującą się wodą), wymieszać ją z połową śmietanki i łyżeczką kakao. Pozostawić do lekkiego
przestudzenia. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, wymieszać ją z pozostałą częścią śmietanki. Pozostawić do
przestudzenia.

Zmielony twaróg, mascarpone, cukier i budyń zmiksować na małych na średnich obrotach aż masa będzie
gładka i jednolita przez około 2 minuty. Dodawać po jednym jajku, miksując na małych obrotach przez
około 30 sekund po każdym dodanym jajku. Masę serową podzielić na trzy części. Do jednej dodać ciemną
czekoladę. Miskować aż do całkowitego połączenia się składników. Do drugiej części dodać zmiksowane
truskawki. Do trzeciej dodać zierenka wydrążone z laski wanilii i białą czekoladę.

Na kruchy spód wylać najpierw ciemną masę, delikatnie wyrównać powierzchnię i piec około 15 – 17 minut.
Po tym czasie wyjąć tortownicę z piekarnika i po około 2 -3 minutach wylać truskawkową masę. Całość piec
tak samo jak poprzednio. Po tym czasie wylać ostatnią, białą wartwę. Po upieczeniu, ciasto pozostawić na
blacie do całkowitego wystudzeia. Ostudzony sernik w stawić na kilka godzin (a najlepiej na całą noc) do
lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto obsypać startą, białą czekoladą.
Składniki podane są na tortownicę o śr. 24cm

ciasto4-0514

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj