BOŻE NARODZENIE, DANIE GŁÓWNE, KUCHNIE ŚWIATA, PO POLSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, UROCZYSTY OBIAD, WIELKANOC, WIEPRZOWINA, WIGILIA I BOŻE NARODZENIE

Schab ze śliwką

6 kwietnia 2017

Schab ze śliwką to sztampowe polskie danie… Może wydawać się dość trudne do zrobienia, ale nic bardziej mylnego… Schab można podawać jako danie główne np. z ziemniakami i surówką ale można je też spokojnie wykorzystać jako wędlinę na kanapki… Śliwka nadaje mu lekko wędzony i słodkawy smak… Wykorzystanie rękawa do pieczenia znacznie ogranicza ilość dodanego tłuszczu. To naprawdę świetny pomysł na upieczenia chudego mięsa!!!

Składniki:
– 1 kg schabu
– 100 g suszonej śliwki
– 2 łyżki majeranku
– 1 i 1/2 łyżeczki soli
– 2 łyżeczki czosnku granulowanego
– 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
– 1 łyżeczka mielonego, czarnego pieprzu
– 2 łyżki oleju

Dodatkowo: rękaw do pieczenia mięsa

Schab umyć i osuszyć. Długim nożem przekłuć mięso na wylot tworząc kieszonkę. Przy pomocy trzonka od drewnianej łyżki, upchać w kieszonce suszone śliwki. Majeranek, sól, czosnek, paprykę, pieprz i olej dokładnie ze sobą wymieszać. Mięso dokładnie natrzeć marynatą i wstawić do lodówki na całą noc. Mięso przełożyć do rękawa, pozostawiając dużo wolnego miejsca, zamknąć. Piec przez około 70 minut w temperaturze 180 stopni z włączoną funkcją grzania góra-dół.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj