DANIE GŁÓWNE, GLUTEN FREE, GRILL I BARBECUE, KUCHNIE ŚWIATA, KURCZAK, NA ZDROWIE, PO TAJSKU, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE

Satays/Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym

18 stycznia 2018

Satays/Sataje – tajskie szaszłyki z sosem orzechowym to pyszna odmiana po polskiej ogórkowej czy bitkach wołowych w sosie… To przysmak kuchni tajskiej. Mięso (nie tylko kurczak ale też wołowina, wieprzowina, ryby czy krewetki) krojone jest w długie paski i nabijane na bambusowe patyczki w harmonijkę. Mięso wcześniej zamarynowałam w mieszance przypraw i mleka kokosowego, dzięki temu po zgrillowaniu było bardzo aromatyczne i soczyste.  Sataje podaje się z sosem. Ja zrobiłam orzechowy z mlekiem kokosowym. To danie nadaje się na typowego grilla ale można je też przyrządzić na grillu elektrycznym (jak w moim przypadku) czy patelni grillowej…

Składniki na szaszłyki:
– 2 filety z kurczaka

Składniki na marynatę:
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 2 ząbki czosnku
– 1/2 puszki mleka kokowego
– 1/2 łyżeczki kolendry
– 1/4 łyżeczki świeżego, tartego imbiru
– 1/2 łyżeczki kuminu
– 1/2 łyżeczki mielonego, czarnego pieprzu

Składniki na sos orzechowy:
– 3 łyżki masła orzechowego
– 1 łyżeczka sosu sojowego
– 1/2 drobno posiekanej papryczki chili
– 1/2 puszki mleka kokosowego
– 1 łyżeczka miodu
– 1/2 łyżeczki kolendry
– sok z 1 limonki

Dodatkowo: listki świeżej kolendry i pół papryczki chili do podania oraz patyczki do szaszłyków.

Filety z kurczaka pokroić w paski. Przygotować marynatę do szaszłyków: czosnek przecisnąć przez praskę, kolendrę i kumin rozetrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki marynaty ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać. Zalać nią kurczaka. Odstawić na około godzinę. W międzyczasie przygotować sos: kolendrę rozetrzeć w moździerzu. Wszystkie składniki sosu ze sobą połączyć i podgrzać na patelni (NIE GOTOWAĆ!!!). Kiedy sos będzie gorący, zdjąć z palnika. Dodać sok z limonki. Wymieszać. Przelać do miseczki. Gotowy sos można przechowywać dość długo w lodówce.

UWAGA!!! Na początku kiedy wszystkie składniki sosu są jeszcze zimne (głównie masło orzechowe), bardzo ciężko jest go wymieszać. W miarę podgrzewania będzie stawał się bardziej płynny.

Nagrzać grill na maksymalną moc. Kurczaka nadziewać zwijając w harmonijkę na bambusowe patyczki do szaszłyków. Szaszłyki ułożyć na ruszcie i grillować aż mięso pokryje się ciemnymi paskami. Przewrócić na drugą stronę i grillować przez około 1 – 2 minuty, aż mięso nie będzie surowe w środku. Podawać z sosem orzechowym, posypane świeżą kolendrą i chili.

Sataje się grillują…


… a tak wyglądają sataje po przewróceniu na drugą stronę…


…sos jest naprawdę obłędny… choć odbiega o typowo polskiego smaku… To w końcu kuchnia TAJSKA…


print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj