OWOCE, SAŁATKI, SKŁADNIKI, SZPARAGI, TRUSKAWKI, WARZYWA

Sałatka ze szparagami, truskawkami i sosem balsamicznym

10 czerwca 2016

Na myśl o truskawkach myślicie pewnie o jakimś słodkim cieście, lodach czy koktajlu… A jedliście kiedykolwiek truskawki w wesji wytrawnej, np. w sałatce? Jeśli nie to koniecznie zobaczcie ten przepis. Połączenie truskawek ze szparagami jest genialne!!! Dodatek kremowej mozzarelli i chrupiących orzechów skropionych kwaśno – słodkim dressingiem sprawi, że nie odejdziecie w połowie talerza… I na sam koniec ta orzechowa nuta rukoli… Mniam 🙂

Składniki na sałatkę:
– garść rukoli
– 8-10 sztuk zielonych szparagów
– 1 mozarella
– 150 g truskawek
– 2 łyżki orzechów włoskich
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin

Składniki na sos:
– 1 łyżka octu balsamicznego
– 3 łyżki oliwy extra vergine
– 1 łyżeczka miodu
– szczypta soli morskiej
– szczypta świeżo mielonego czarnego pieprzu

Sałatę i szparagi opłukać i osuszyć. Obieraczką do warzyw obrać grubsze końce szparagów, mniej więcej do 1/3 długości. Tak przygotowane, pokroić na cienkie plasterki (wstążki) za pomocą obieraczki. Na patelni podgrzać oliwę i podsmażyć szparagi (około 1-2 minuty). Szparagi ostudzić. Sałatę wyłożyć na 2 talerze, na wierzch położyć szparagi. Dodać pokrojone truskawki, kawałki mozzarelli i posypać lekko posiekanymi orzechami.
Polać sosem balsamicznym: ocet umieścić w garnuszku i gotować przez chwilę na małym ogniu aż zredukuje się o połowę. Odstawić z ognia, dodać miód, oliwę, sok z cytryny, pieprz i wymieszać, ostudzić.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj