COŚ NA ZĄB, GLUTEN FREE, KACZKA, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PODWIECZOREK, SAŁATKI, SKŁADNIKI, WARZYWA

Sałatka z kaczką, jabłkiem i imbirem

29 października 2016

Jeśli jeszcze nie macie przepisu na jakąś elegancką i szybką do zrobienia przekąskę na sobotni wieczor to koniecznie zobaczcie ten przepis!!! To sałatka z kaczką, jabłkiem i imbirem. Pyszne połączenie tradycyjnie upieczonego mięsa, polskiego jabłka i azjatyckiego smaku imbiru. Całość skąpana w słodko – winnym sosie śliwkowym… Brzmi obłędnie , prawda?

Składniki na sałatkę:
– 1 pieczona pierś z kaczki Z TEGO PRZEPISU
– garść roszponki
– 1 pomarańcza
– 1 jabłko
– kawałek imbiru (około 2 – 2,5 cm)

Składniki na sos:
– 2 łyżki powideł śliwkowych
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka octu winnego
– 1/3 łyżki mielonego imbiru
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Wszystkie składniki sosu dokłanie wymieszać (np. przełożyć do słoiczka, zamknąć i energicznie wstrząsnąć). Roszponkę opłukać na sitku, odcedzić, osuszyć wyłożyć na 2 talerze. Pomarańcze obrać i wyfiletować (ostrym nożem wykroić cząstki miąższu pomiędzy błonkami). Jabłko i imbir obrać i pokroić w słupki. Na roszponce ułożyć pokrojoną pierś z kaczki, pokrojone jabłko, imbir oraz fileciki z pomarańczy. Całość obficie polać słodko – winnym sosem śliwkowym.

Sałatka z kaczką, jabłkiem, imbirem i sosem śliwkowym,

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj