COŚ NA ZĄB, GLUTEN FREE, NA ZDROWIE, PODWIECZOREK, POMIDORY, SAŁATKI, SKŁADNIKI

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, fetą, chili i czerwoną cebulą

25 października 2016

Sałatka z pomidorkami koktajlowymi, fetą, chili i czerwoną cebulą to koncepcja, która jakoś tak nagle zaświtała mi w głowie… Z racji tego, że roszponkę kocham miłością ogromną więc wykorzystałam ją w tym przepisie. Dodałam niezwykle słodkie pomidorki koktajlowe, czerwoną cebulę i rozgrzewającą papryczkę chili. Aby nadać treści całości (a chciałam żeby przepis był wegetariański) dodałam pyszną, grecką fetę… Wszystko polałam bardzo klasycznym vinegretem… Pochłonęłam tę sałatkę jednym tchem… Jej słodko – pikantny smak równoważył się z lekko kwaskowatym smakiem sosu… Naprawdę polecam 🙂

Składniki na sałatkę:
– garść roszponki
– pół czerwonej cebuli
– 100 g sera feta
– 1 papryczka chili
– 200 g pomidorków koktajlowych
– łyżeczka listków świeżego tymianku

Składniki na vinegret:
– 3 łyżki oliwy extra vergine
– 1 łyżka soku z limonki
– 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
– 1 łyżeczka miodu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Pomidorki pokroić na połówki, cebulę w cienkie krążki. Roszponkę ułożyć na talerzu, ułożyć na niej pomidorki, krążki cebulowe, pokruszoną w palcach fetę, pokrojoną ukośnie na plasterki papryczkę chili. Polać vinegretem i posypać świeżymi listkami tymianku.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj