GLUTEN FREE, GRANAT, NA ZDROWIE, OWOCE, SAŁATKI, SKŁADNIKI, WEGE

Sałatka z pieczonym brie, marynowanym burakiem i granatem

16 stycznia 2017

Pyszne plasterki buraczka, orzechowy smak rukoli, słony ser brie a to wszystko polane pysznym dressingiem i posypane granatem… No nie będę tego dania więcej zachwalać… To po prostu trzeba spróbować!!! Buraczka upiekłam – nie ugotowałam… Pieczony burak lekko się karmelizuje, staje się słodszy i jest o niebo lepszy od gotowanego… Słodko – kwaśny dressing dodaje pysznego wykończenia 🙂


Składniki na sałatkę:

– garść rukoli
– 1 krążek sera brie
– 1/2 owocu granatu
– 1 średni burak
– świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na marynatę:
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 3 łyżeczki octu balsamicznego
– 1 łyżeczka cukru pudru
– 1 łyżeczki listków świeżego tymianku

Buraka umyć, zawinąć w folię aluminiową, położyć na blaszce do pieczenia i piec do miękkości przez około 1 godzinę w 190 stopniach. Rozwinąć z folii, obrać i pokroić w cienkie plasterki. Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać. Do marynaty dodać pokrojonego buraka i marynować przez co najmniej 1 godzinę. Ser przekroić na pół. Ułożyć na brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Ser ułożyć odciętą stroną do góry i piec około 12 minut w temperaturze 180 stopni. Na dwóch talerzach położyć plasterki bura, na nim po jednej porcji rukoli. Na wierzch położyć upieczony ser. Całość polać pozostałą marynatą posypać pieprzem i owocami granatu.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj