COŚ NA ZĄB, FIT, KURCZAK, NA ZDROWIE, OGÓRKI, SAŁATKI, SKŁADNIKI, WARZYWA

Sałatka z kurczakiem smażonym na pergaminie

2 stycznia 2017

Po tym całym świątecznym i sylwestrowym obżarstwie pora na coś lżejszego… Stąd dzisiaj przepis na sałatkę z kurczakiem smażonym na pergaminie. Co prawda jest smażony ale bez dodatku tłuszczu. To naprawdę świetny sposób na soczyste i aromatyczne mięso… Dodatek koperku i dymki odświeżają całość a czarny sezam, piękny wygląd 🙂


Składniki na sałatkę:

– garść rukoli
– garść roszponki
– 1/2 ogórka szklarniowego
– 1 filet kurczaka
– czarny sezam do posypania
– 1 cebulka dymka
– pęczek koperku

Składniki na marynatę do kurczaka:
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka miodu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Składniki na vinegret:
– 3 łyżki oliwy extra vergine
– 1 łyżka soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– 1 łyżeczka miodu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Dodatkowo potrzebny będzie pergamin do pieczenia.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać i zalać nią kurczaka. Mięso marynować minimum pół godziny. Rukolę i roszponkę umyć i osuszyć. Ogórka przekroić wzdłuż a potem w półksiężyce (nie obierać go). Wszystkie składniki sosu ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać (można to zrobić za pomocą słoiczka – wszystko wlać do słoika, zakręcić i kilka razy potrząsnąć – jak shakerem). Zamarynowaną pierś z kurczaka zawinąć w pergamin (dokładnie zamknąć mięso). Smażyć na suchej patelni pod przykryciem około 5 minut z jednej strony. Po tym czasie filet obrócić na drugą stronę. Mięso zdjąć z patelni. Zdjąć papier i doczekać około 2 minut. W tym czasie mięso odpocznie. Na talerzu położyć porcję rukoli i roszponki, dodać ogórka, pokrojony filet, posiekaną dymkę (cebulkę i szczypiorek) oraz porwany w palcach koperek. Całość polać vinegretem i posypać sezamem.

Sałatka z kurczakiem smażonym na pergaminie

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj