Sałatka z jajkiem, kozim serem i kolendrą to moja propozycja na lekkie śniadanie czy kolację. Z pysznym jajkiem mollet czyli jajkiem gotowanym na”półtwardo”. To rodzaj gotowania jajka w stylu francuskim – tu białko powinno być ścięte a żółto powinno być lekko płynne. Do tego pyszna, aromatyczna kolendra i winno – słodki sos… W towarzystwie pysznego, domowego pieczywa, np Z TEGO albo TEGO przepisu…
Składniki:
– 3 jajka
– 100 g sera koziego w roladce lub twarożku
– 2 garści mieszanki z radicchio
– 1/2 świeżego, zielonego chili
– kolendra
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
Sos:
– 1 łyżka musztardy ostrej (sarepskiej lub rosyjskiej)
– 1 łyżka octu winnego
– 1/2 łyżki syropu klonowego
– 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
– 1/2 łyżki majonezu
Jajka ugotować w stylu mollet czyli „półtwarde”. Jajka wyjąć wcześniej z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową. Do garnka wlać ciepłą wodę, włożyć jajka, zagotować. Od tego momentu gotować do 5 minut (NIE DŁUŻEJ!!!). Po tym czasie jajka od razu przelać zimną wodą aby zatrzymać proces gotowania. Obrać ze skorupek. Sałatę opłukać i osuszyć, włożyć do salaterek. Dodać cienko pokrojoną papryczkę. Doprawić solą i pieprzem, delikatnie przemieszać. Dodać pokrojone na połówki jajka , ser kozi (w roladce albo pokruszony w palcach), posypać kolendrą. Polać sosem: w miseczce połączyć musztardę, ocet winny, syrop klonowy i majonez. Dokładnie wszystko wymieszać rózgą. Na koniec dodać oliwę i wymieszać.
Brak Komentarzy