AWOKADO, COŚ NA ZĄB, FIT, GLUTEN FREE, JAJKA, NA ZDROWIE, SAŁATKI, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WARZYWA, WEGE, WIELKANOC

Sałatka z jajkiem, awokado i fetą

28 marca 2018

Szybka sałatka z jajkiem, awokado i fetą idealnie sprawdzi się na wielkanocnym stole ale w zwykły dzień również. Szybka i bardzo sycąca przez jaja, awokado i fetę a wszystko polane pysznym dressingiem (słodko – kwaśnym).  Zachęcam Was do wypróbowania tego przepisu!!!

Składniki na sałatkę(2 porcje):
– garść mixu sałat (z radicchio)
– 2 jaja
– 150 g fety
– 3 rzodkiewki
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku albo dymki
– 1/2 awokado
– 1 łyżka soku z cytryny do skropienia awokado

Składniki na vinegret:
– 1 łyżka soku z cytryny
– skórka otarta z 1/2 cytryny
– 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin
– 1 łyżka musztardy
– 1 łyżeczka majonezu
– 1 łyżeczka płynnego miodu

Wszystkie składniki vinegretu umieścić w słoiczku. Zakręcić szczelnie i dokładnie wymieszać (jak w shake’rze).

Sałatę umyć i dokładnie osuszyć (np. w wirówce do sałat). Jaja ugotować na twardo albo w stylu mollet z TEGO PRZEPISU. Awokado pokroić na paseczki i skropić sokiem z cytryny (wtedy na pewno nie ściemnieje). Fetę pokroić w kostkę a rzodkiewkę na plasterki.

Na talerzach położyć po porcji sałat, połówki jajek, fety, rzodkiewki oraz posiekany drobno szczypiorek. Całość polać sosem vinegret. Od razu podawać.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj