BOROWIKI, FIT, GLUTEN FREE, GRILL I BARBECUE, GRZYBY, KOLACJE, KUCHNIE ŚWIATA, LUNCHE, NA IMPREZĘ, NA ZDROWIE, PO WŁOSKU, SAŁATKI, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, WEGE

Sałatka z grillowanymi borowikami, gorgonzolą i orzechami włoskimi

12 października 2017

Sałatka z grillowanymi borowikami, gorgonzolą i orzechami włoskimi to propozycja lunchu albo kolacji ale taka nieoczywista… No bo jedliście kiedykolwiek sałatkę z grillowanymi grzybami? Do tego same pyszne dodatki: gorgonzola, orzechy i rukola… W tym roku nastała piękna jesień (przynajmniej u mnie). Słoneczna, ciepła aż chciałoby się krzyknąć; ZOSTAŃ Z NAMI NA DŁUŻEJ!!! O tej porze spokojnie jeszcze możecie wybrać się do lasu po kilka sztuk grzybów i zaskoczyć wszystkim tym pysznym połączeniem!!!

Składniki na sałatkę (2 porcje):
– 2 – 3 borowiki
– garstkę rukoli
– 2 łyżki orzechów włoskich
– 100 g gorgonzoli

Składniki na marynatę:
– 3 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
– 1 i 1/2 łyżki soku z cytryny
– 1 ząbek czosnku (przeciśnięty przez praskę)
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku

Składniki na dressing:
– 3 – 4 łyżki oliwy z oliwek ekstra virgin
– 1 – 2 łyżki soku z cytryny
– sól i swieżo mielony czarny pieprz do smaku
– 1 łyżeczka musztardy

Orzechy posiekać grubo nożem i uprażyć na suchej patelni. Borowiki oczyścić (nie płukać bo nasiąkną wodą i ciężko będzie je grillować). Pokroić na plasterki. Rukolę umyć, osuszyć i rozłożyć na dwóch talerzach.
Wszystkie składniki marynaty ze sobą połączyć i natrzeć grzyby. Pozostawić je tak na około 10 – 15 minut. Borowiki grillować na patelni grillowej po około 2 – 3 minuty z każdej strony, aż pokryją się brązowymi paskami i nieco zmiękną.
Wszystkie składniki dressingu ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać (najlepiej wszystko wlać do słoiczka, zakręcić i kilka razy potrząsnąć – jak shakerem). Na porcjach rukoli ułożyć grzyby, kawałki gorgonzoli i orzechy. Całość polać dressingiem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj