FIT, GLUTEN FREE, GRANAT, MANGO, NA ZDROWIE, OWOCE, SAŁATKI, SKŁADNIKI, WEGE

Sałatka z gorgonzolą, granatem i mango

15 lutego 2017

Sałatka z gorgonzolą, granatem i mango to propozycja na sałatkę która łączy w sobie zupełnie różne smaki. Słony ser obłędnie łączy się ze słodkim mango i granatem, do tego chrupiące migdały i ten pyszny anyżkowy czy może raczej orzechowy posmak rukoli. Wszystko skąpane winnym dressingiem… jeśli brak Wam np. mango – spokojnie możecie go zastąpić soczystą gruszką a migdały jakimiś innymi pestkami czy orzechami…

Składniki na sałatkę:
– garść rukoli
– 1/3 mango
– 1/3 granatu
– 1 łyżka płatków migdałów
– 1/2 chili
– 100 g gorgonzolli

Składniki na dressing:
– 1 łyżka octu winnego
– 3 łyżki oliwy extra virgin
– 1 łyżka miodu
– sól i świeżo mielony czarny pieprz

Składniki ze sobą połączyć i dokładnie wymieszać (najlepiej wlać wszystko do słoiczka, zakręcić i kilka razy potrząsnąć). Rukolę umyć i dokładnie osuszyć. Mango pokroić w słupki, chili w plasterki. Płatki migdałów zrumienić na suchej patelni. Na dwóch talerzach położyć porcję rukoli, na to porwany w palcach ser, mango, granat, chili i porcje zrumienionych migdałów. Całość polać dressingiem.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj