COŚ NA ZĄB, JAJKA, KUCHNIE ŚWIATA, NA IMPREZĘ, PO WŁOSKU, SAŁATKI, SKŁADNIKI, WARZYWA

Sałatka Cezar

7 grudnia 2016

Sałatka Cezar to klasyczna sałatka kuchni włoskiej. Jest dość znana, ale ta prawdziwa, oryginalna cechuje się kilkoma atutami… Przede wszystkim używa się do niej sałaty rzymskiej a sos powinien zawierać fileciki anchoisSos cesarski przyznaję jest dość ciężki, bo w konsystecji przypomina majonez ale genialnie współgra z chrupiącą sałatą i grzankami… Nie ma tu zbyt wielu składników w związku z tym muszą być one najwyższej jakości…


Składniki na sałatkę:
– 1 główka sałaty rzymskiej
– 3 jajka
– 4 kromki bagietki , np z TEGO PRZEPISU
– sól morska i świeżo zmielony pieprz
– 6 łyżki tartego parmezanu
– 1 łyżka masła

Składniki na sos:
– 4 fileciki anchois
– 2 ząbki czosnku
– 2 żółtka
– 2 łyżki soku z cytryny
– 1 łyżeczka musztardy
– 1/3 szklanki oliwy extra virgin

Przygotować sos: Czosnek drobno posiekać, przełożyć do moździerza, dodać żółtka, fileciki anchois, sok z cytryny oraz musztardę. Wszystkie składniki dokładnie utrzeć i ze sobą połączyć. Następnie cienkim strumieniem wlewać oliwę cały czas dokładnie mieszać rózgą. Sos powinien mieć konsystencję gęstej, kwaśnej śmietany. Jajka ugotować na twardo. Przygotować grzanki: Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć bagietkę z jednej i drugiej strony na złoty kolor. Sałatę opłukać i dokładnie osuszyć. Sałatę ułożyć na talerzach, doprawić solą i pieprzem. Położyć grzanki. Dodać przekrojone jajka. Wszystko polać sosem. Posypać tartym parmezanem i doprawić świeżo zmielonym pieprzem.

Sałatka Cezar (3)

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj