DANIE GŁÓWNE, GRZYBY, KUCHNIE ŚWIATA, MARCHEW, NA IMPREZĘ, PO WIETNAMSKU, SKŁADNIKI, WARZYWA, WIEPRZOWINA

Sajgonki

6 października 2016

Gdybyście kogokolwiek zapytali czy zna kuchnię wietmaską… Wzruszyłby ramionami… Na pytanie czy zna sajgonki… Wszyscy odpowiedzą rzewnie TAK!!! A przecież sajgonki to sztampowe danie kuchni wietnamskiej… Przynajmnie tak uważają Polacy 🙂  Moje są troszeczkę z spolszczone. Oryginalne sajgonki inaczej mówiąc nemy robi się z surowego mięsa. Ja mięso usmażyłam na patelni z szalotką, czosnkiem, imbirem, sosem sojowym, marchewką… Myślę, że na początek mojej przygody z kuchnią wietnamską a szczególnie z sajonkami to dobry pomysł…

Składniki:

– 1 szalotka
– 1 średnia marchewka starta na tzw. „jarzynówce”
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 ząbek czosnku
– 250 g drobno zmielonego mięsa wierzowego (szynka albo chuda łopatka)
– 4 łyżki sosu sojowego ciemnego
– 7 g makaronu ryżowego lub sojowego
– 5 sztuk grzybów mun
– 1 jajko
– 2 opakowania papieru ryżowego (około 24 sztuk)
– 2 łyżki posiekanego szczypiorku
– sól i świeżo mielony czarny pieprz
– olej do smażenia

Do podania: Słodki sos chili

Grzyby mun ugotować (tzn. gotować przez 5 minut w lekko osolonej wodzie). Odcedzić i poczekać aż ostygną. Makaron przygotować jak w przepisie na opakowaniu czyli zalać zimną wodą, odczekać 10 minut a następnie na kilka sekund włożyć do wrzątku – odcedzić. Przygotować dużą miskę z ciepłą wodą do namaczania papieru ryżowego. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wrzucić drobno posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, marchewkę i imbir. Smażyć około 1 – 2 minut. Dodać mięso i mieszając smażyć do momentu aż mięso zmieni kolor na szary. Wlać sos sojowy i smażyć jeszcze minutę aż mięso całe zmieni kolor na ciemny od sosu. Odstawić z ognia i przełożyć do miski dodać posiekany makaron, posiekane grzyby mun a na sam koniec szczypiorek. Do przestudzonej masy dodać jajko, sól, pieprz i wymieszać. Naleśniki wkładać do ciepłej wody (ale tylko po to żeby je zmoczyć i natychmiast  wyjmować), układać na desce, nakładać po łyżce nadzienia i składać jak krokiety – jak na instrukcji poniżej. Smażyć na oleju na złoty kolor (nie trwa to długo, cały czas pilnujcie sajgonek).

20161004-DSC_0135

Sajgonki

20161005-DSC_0190

20161005-DSC_0195

20161005-DSC_0192

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj