DANIE GŁÓWNE, OBIAD NIEDZIELNY, RYBY I OWOCE MORZA

Ryba w orzechowej panierce z parmezanem

13 lipca 2016

Ryba w panierce to takie proste i popularne danie… Nie nudzi Wam się czasami? Mnie nie!!! Ale żeby trochę ją urozmaicić i nadać jej nieco innego smaku, postanowiłam zrobić ją w panierce z orzechów włoskich i parmezanu. Aby nadać orzeźwiającego smaku dodałam do niej również skórki z cytryny. Tradycyjne przepisy mają to do siebie, że zawsze smakują i zawsze wychodzą ale dlaczego czasami nie rzucic się na głęboką wodę i nie spróbowac czegoś innego?

Składniki:

– 400 g filetów ryby (tilapia, dorsz)
– pół szklanki orzechów włoskich
– pół szklanki parmezanu
– cytryna
– 1/3 łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
– 1/3 łyżeczki soli

Dodatkowo:
– 1 jajko
– olej lub oliwa do smażenia
– świeże oregano do dekoracji
– górki małosolne do podania

Orzechy drobno posiekać (ewentualnie pognieść wałkiem do ciasta). Parmezan zetrzeć na drobnej tarce. Cytrynę sparzyć a skórkę zetrzeć. Orzechy, parmezan, skórkę z cytryny, sól, pieprz dokładnie wymieszać. Rybę obtoczyć w roztrzepanym jajku a potem w orzechowej panierce i smażyć 2 minuty z jednej strony, następnie przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie do zrumienienia się panierki. Podawać z ćwiartkami cytryny, świeżym oregano i  ogórkami małosolnymi.

Ryba w orzechowej panierce z parmezanem.


print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj