COŚ NA ZĄB, NA IMPREZĘ, PODWIECZOREK, POMIDORY, SKŁADNIKI, ŚNIADANIE, SZPINAK

Rolki naleśnikowe z szynką parmeńską

11 października 2016

Wczoraj na blogu wylądował przepis na naleśniki szpinakowe… I właśnie dzisiaj wykorzystam te naleśniki aby zrobić rolki szpinakowe z szynką parmeńską… W tytule powinno jeszcze zawierać się stwierdzenie: … z suszonymi pomidorami, koperkiem, szczypiorkiem, szałatą… Takie bogate te moje rolki… Ale tak poważnie – wyszły naprawdę doskonałe… Łączą jedne z moich ukochanych składników: suszone pomidory i szynkę parmeńską, którą wręcz ubóstwiam 🙂 Moje rolki naleśnikowe z szynką parmeńską idealnie nadają się jako przekąską do pracy, na podwieczorek, kolację, na imprezę 🙂 Mają tylko jedną, ale poważną wadę!!! SZYBKO ZNIKAJĄ 🙂 Ale nic dziwnego, są takie pyszne, że nie dziwię się…

Składniki:

– 4 naleśniki szpinakowe
– 250 sera białego w kostce
– 2 łyżki serka kremowego np. Bieluch
– 1 ząbk czosnku
– 8 plasterków szynki parmeńskiej
– 5 suszonych pomidorów
– sól i świeżo mielony czarny pieprz do smaku
– 4 duże lub 8 mniejszych liści sałaty (u mnie masłowa i dębowa)
– 1 łyżka posiekanego koperku
– 1 łyżka posiekanego szczypiorku

Usmażyć 4 naleśniki z TEGO PRZEPISU. Widelcem rozgnieść ser i dokładnie wymieszać z serkiem śmietankowych. Dodać posiekane, suszone pomidory, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, koperek i szczypiorek. Wszystko dokładnie połączyć. Powstałą mieszanką posmarować naleśniki. Na wierzchu ułożyć szynkę, liście sałaty. Zawinąć, pokroić ukośnie na ok. 3 cm kawałki, ułożyć na półmisku. Udekoroać koperkiem.

Rolki naleśnikowe z szynką parmeńską.

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj