DANIE GŁÓWNE, KURCZAK, NIEDZIELNY OBIAD, SKŁADNIKI, SPECJALNE OKAZJE, SZPINAK, UROCZYSTY OBIAD, WARZYWA

Roladki z kurczaka ze szpinakiem i serem blue

30 września 2016

Roladki z kurczaka ze świeżym szpinakiem i serem blue to świetny pomysł na uroczysty albo niedzielny obiad… Do tego pyszne, tłuczone ziemniaczki i pieczona marchewka… Możecie wyobrazić sobie lepszy obiad? Tłuczone ziemniaki i pieczona marchewka to żadem obowiązek w tym daniu… Ziemniaki możecie zastąpić kaszą czy ryżem a marchewkę jakąkolwiek sałatką… 🙂

Skladniki:

– 4 piersi z kurczaka (pojedyncze, niezbyt duże)
– 100 g świeżego szpinaku
– 1 ząbek czosnku
– 50 g sera blue (u mnie gorgonzola)
– 1 jajko
– 1 szklanka bułki tartej
– sól i świeżo mielony czany pieprz
– 1 łyżeczka masła
– szczypta gałki muszkatołowej

Kurczaka umyć i dokładnie osuszyć, włożyć pomiędzy przeźroczystą folię i roztłuc tłuczkiem na kotlety, doprawić solą i pieprzem. Szpinak opłukać i osuszyć. Na patelni rozgrzać masło i przesmażyć na nim przeciśnięty przez praskę
czosnek (około 1 minuty), dodać szpinak i mieszając podgrzewać aż zwiędnie. Na koniec całość posolić (nie dużo bo ser blue jest dość słony), dodać pieprz i szczyptę gałki muszkatowłowej. Na deskę do krojenia rozłożyć filety. Na filetach położyć po ok. 2 łyżki nadzienia szpinakowego, rozsmarować je pozostawiając ok. 1 cm wolnego brzegu. Dodać kawałek sera i zwinąć w roladkę. To samo zrobić z pozostałymi. Roladki dokładnie obtoczyć w jajku a potem w bułce tartej. Usmażyć z każdej strony na złoty kolor. Aby mieć pewność, że środek jest usmażony, roladki przełożyć do naczynia do zapiekania i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 220 stopni na około 10 minut. Podawać z tluczonymi ziemniakami i pieczoną marchewką.

20160712-DSC_0081

20160712-DSC_0085

print

Może również lubisz?

Brak Komentarzy

Skomentuj